Foto: Ink Drop / Shutterstock

Instagram pauzira uvođenje novih funkcija i fida nakon reakcija korisnika, uticajnih i poznatih ličnosti na mreži.

Glavna karakteristika novog dizajna bila je povećanje preporučenih objava od naloga koje korisnici ne prate, u sličnom stilu kao TikTok.

Korisnici su kritikovali novi fid, žaleći se kako ne vide objave prijatelja i porodice. Kao odgovor, Meta, matična kompanija Instagrma, je odlučila da, kako kažu, „odvoji vreme“ i ispravi promene.

Pročitajte još

Promene na Instagramu se tumače kao odgovor na rastuću popularnost TikToka – gde korisnici objavljuju i gledaju mnogo više video sadržaja od fotografija. Upravog zbog toga, korisnici provode mnogo više vremena na TikToku nego na drugim mrežama.

Prema podacima kompanije za ditigalnu analitiku „Sensor tover“, aplikacija TikTok je preuzeta više od tri milijarde puta širom sveta i ujedno je prva aplikacija, koja nije u vlasništvu Mete, koja je dostigla tu cifru.

Prvi čovek Instagrama Adam Moseri rekao je za „Verge“ da će nova verzija Instagrama biti povučena u roku od nekoliko nedelja.

„Drago mi je da smo rizikovali. Ako ne grešite s vremena na vreme, onda ne razmišljate dovoljno krupno i dobro. Napravićemo korak unazad i pregrupisati se. Moramo da shvatimo kako želimo da idemo napred i vratimo se sa nekom novom idejom koja je svima prihvatljiva“, objašnjava on.

Foto:Shutterstoock/Primakov

On je pre ove odluke, objavio video na svom profilu u kom je branio novi dizajn, objašnjavajući kako se svet brzo menja i da moraju da se prilagode.

„Ideja je da pomognemo da pronađete nove i zanimljive stvari za koje možda niste znali da postoje. Ujedno, ovo je jedan od najboljih načina da autori sadržaja dođu do nove publike i povećaju broj pratilaca. Moramo da evoluiramo jer se svet brzo menja.“ , objašnjava on.

Autorka Toni Tone, objavila je kako je frustriraju promene na Instagramu i kako je bio mnogo bolji kada je na početnoj stranici dobijala sadržaj ljudi koje zapravo prati.

Nezadovoljstvo promenama je izrazila i Kajli Džener, jedna od sestri Kardašijan, koja je na Instagramu napisala: „Vratite Instagram kakav je bio. Prestanite da kopirate TikTok. Želim gledati fotografije svojih prijatellja“.

Portparol Mete, kao odgovor na kritike, rekao je za BBC: „Na osnovu nalaza i povratnih informacija, pauziramo testiranje novog dizajna i radimo na novim rešenjima kako bi iskustvo korisnika učinili boljim.

Možda vas zanima

„Shvatamo da za svaku promenu je potrebno vremena da se korisnici prilagode i verujemo da Instagram mora da evoluira kako se svet menja. Odložićemo promene, dok ne budemo uvereni da smo to uradili kako treba.“

Instagramova sestrinska kompanija Fejsbuk takođe prolazi kroz slične promene. Mark Zakerberg je prošle nedelje najavio oživljavanje hronološkog fida, zajedno sa novom početnom stranicom koja se bazira na preporukama algoritma.

„Fejsbuk aplikacija će imati dve fid kartice. Jedna će se zvati Feeds i hronološki će prikazivati objave prijatelja, stranica i grupa, a druga Home kartica prikazivaće sadržaj do kog mislimo da vam je najviše stalo. Ovo je bila jedna od najtraženijih opcija, a Feeds će omogućiti korisnicima da dodatno prilagode i kontrolišu svoje iskustvo na mreži.“, napisao je Zakerberg u objavi.

***

BONUS VIDEO: Tri Instagram trika koja morate da znate

***

Pratite nas i na mrežama:

Facebook

Instagram

Twitter

Google News