Fejsbuk u padu: Meta prijavila prvi pad prihoda u poslednjih deset godina

IT 28. jul 202213:25
Podeli:
Foto: Shutterstock/rafapress

Fejsbukova matična kompanija "Meta" prijavila je prihod od 28,8 milijardi dolara za tri meseca zaključno s junom, što je pad od jedan odsto u odnosu na kvartal prethodne godine. U pitanju je prvi pad prihoda na godišnjem nivou još od izlaska kompanije na berzu 2012. godine.

Dobit kompanije znatno je pala. Neto profit tokom tromesečja oslabio je 36 odsto u odnosu na isti period prethodne godine na gotovo 6,7 milijardi dolara, što je veliki preokret u odnosu na prethodnu godinu kada se dobit udvostručila, piše CNN.

Meta je objavila podatke o padu prosečne cene po oglasu od 14 odsto u odnosu na prethodnu godinu, što je zabrinjavajući znak jer potražnja za onlajn oglasima slabi zbog nedavne ekonomske krize.

Pročitajte još

Broj aktivnih korisnika na Fejsbuk aplikaciji takođe se blago smanjio u odnosu na prvi kvartal 2022, sa 2,93 milijardi na 2,93 milijarde. Na konferencijskom pozivu s analitičarima u sredu, izvršni direktor Mete, Mark Zakerberg, rekao je da je pad očekivan i pripisao ga “blokovima interneta povezanim s ratom u Ukrajini”.

“Broj ljudi koji svakodnevno koriste Fejsbuk ipak nastavlja da raste”, objašnjava Zakerberg.

Rezultati Mete stižu nakon loših izveštaja da će se kompanija vratiti strožim pravilima i nastojati da poveća produktivnost radnika u pokušaju da prebrodi period usporavanja rasta i oštre konkurencije rivala kao što je TikTok. Ti se izazovi podudaraju s većim makroekonomskim pritiscima, uključujući rastuću inflaciju i strahove od recesije.

Zakerberg je početkom jula rekao da će kompanija ove godine smanjiti zapošljavanje inženjera za najmanje 30 odsto, rekavši zaposlenima da bi to mogao biti jedan od "najgorih padova koje su videli u novijoj istoriji", prema izveštaju Rojtersa.

U svom jučerašnjem izveštaju o zaradi, kompanija je saopštila da je “smanjila planove za zapošljavanje i ukupni rast troškova ove godine kako bi uzela u obzir izazovnije operativno okruženje, dok je nastavila usmeravati resurse prema prioritetima.”

Metine akcije, nakon izveštaja o zaradi, su pale 5%. Očekuje se da će se pad nastaviti i u narednom kvartalu.

***

BONUS VIDEO: Fejsbuk, Instagram i Vocap: Pali i živci i akcije

***

Pratite nas i na mrežama:

Facebook

Instagram

Twitter

Google News

Komentari

Vaš komentar