Najmanje 10 hakerskih grupa znalo nedostatke Majkrosofta

IT 11. mar. 202112:10
Podeli:
Foto:EPA/MALTE CHRISTIANS

Najmanje 10 različitih hakerskih grupa iskoristilo je nedavno otkrivene nedostatke softvera Majkrosoft pošte, za napade širom sveta, objavila je danas kompanija za kibernetičku zaštitu ESET.

Pročitajte još:

Već postoje naznake eksploatacije sajber kriminala, pri čemu je jedna grupa specijalizovana za krađu računarskih resursa za eksploataciju kripto valuta, prenosi Rojters.

ESET je imenovao i devet drugih grupa usmerenih na špijunažu za koje tvrdi da su iskoristile nedostatke kako bi provalile u ciljane mreže, koje su neki drugi istraživači povezali sa Kinom.

Majkrosoft je za hakovanje optužio Kinu, dok kineska vlada poriče bilo kakvu ulogu.

Zanimljivo je da je nekoliko grupa izgleda znalo za probleme pre nego što ih je Majkrosoft objavio 2. marta.

Ben Rid, direktor kompanije za kibernetičku bezbednost FireEie, rekao je da ne može da potvrdi detalje iz poruke ESET-a, ali da je njegova kompanija takođe primetila „više  grupa“ koje koriste Majkrosoftove nedostatke u različitim talasima, a za koje veruju da dolaze iz Kine.

Pročitajte i:

Iz ESET-a dodaju da je „vrlo neobično“ da toliko različitih grupa za sajber špijunažu ima pristup istim informacijama pre nego što su one objavljene u javnosti.

Nagađa se da li su informacije „nekako procurile“ uoči Majkrosoftove najave ili ih je otkrila treća strana koja pruža informacije o ranjivosti sajber špijunima.

BONUS VIDEO:

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Komentari

Vaš komentar