Foto: Shutterstock

Ministarstvo pravde Sjedinjenih Američkih Država optužilo je troje severnokorejskih programera za hakerske napade velikih razmera, uključujući banke i filmski studio, saopštili su federalni tužioci.

Novi krivični postupak pokrenut je protiv još dvojice severnokorejskih hakera i nadovezuje se na raniji krivični slučaj pokrenut 2018. godine protiv jednog severnokorejskog državljanina.

Tužioci kažu da su sva tri programera članovi vojne obaveštajne agencije vlade Severne Koreje.

Oni optužuju Generalni biro za izviđanje, glavnu obaveštajnu službu Severne Koreje za učešće u globalnoj zaveri u kojoj su od banaka i kompanija otuđili kripto valute u vrednosti većoj od 1,3 milijarde dolara, kao i za upad u filmski studio Soni 2014. godine zbog holivudskog filma koji se severnokorejskoj vladi nije svideo.

„Kao što je izloženo u današnjoj optužnici, operativci Severne Koreje, koristeći tastature umesto pištolja, kradući digitalne novčanike kripto valute umesto džakova sa gotovinom, vodeći su pljačkaši banaka u svetu“, rekao je Džon Demers pomoćnik državnog tužioca, i najviši bezbednosni zvaničnik Ministarstva pravde.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram