Gugl i Fejsbuk pred istorijskim izazovom u Australiji

IT 08. dec. 202016:43
Podeli:
fejsbuk muzička aplikacija
Foto: Shutterstock/Piotr Swat

Australija je finalizovala plan da od Gugla i Fejsbuka ubuduće traži nadoknadu zbog korišćenja sadržaja australijskih medija na ovim platformama.

Pročitajte još:

Predloženi zakon, koji će se ove nedelje naći pred australijskim parlamentom, zahteva od Gugla i Fejsbuka da postignu dogovor sa lokalnim izdavačima o nadoknadi za vesti koje plasiraju na svojim onlajn servisima, piše Rojters.

Arbitar koga je imenovala australijska vlada odlučiće o paketu naknada ako stranke same ne postignu sporazum.

„Ovo je ogromna reforma, prva u svetu, a ceo svet posmatra šta se dešava ovde u Australiji“, rekao je ministar finansija Džoš Frajdenberg novinarima.

Predložena uredba ne obuhvata YouTube koji je u vlasništvu Gugla i Instagram koji je u vlasništvu Fejsbuka.

Kancelarija kompanije Fejsbuk u Australiji je saopštila da će razmotriti zakon i da će sarađivati sa zakonodavcima na stvaranju prihvatljivog okvira koji će omogućiti i podršku medijskim kompanijama u zemlji.

Australija već nekoliko godina pretresa poslovanje tehnoloških giganata. Prošle godine Kanbera je preporučila Guglu i Fejsbuku da sklope dobrovoljni ugovor sa medijima kako bi koristili njihov sadržaj, ali razgovori nisu urodili plodom. U julu je australijska vlada najavila da će nastojati da primora tehnološke gigante da plate.

BONUS VIDEO

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Komentari

Vaš komentar