Foto:Tanjug/AP Photo/Richard Drew

Iz kompanije Fejsbuk rečeno je danas da će ukloniti sve objave koje sadrže tvrdnje o vakcinama protiv koronavirusa, a koje su odbacili stručnjaci za javno zdravstvo, budući da društvena mreža deluje agresivnije u suzbijanju dezinformacija o koronavirusu, a neistine su sve veće. Ova kompanija je prethodno uklonila pogrešne informacije o vakcini protiv dečje paralize u Pakistanu, kao i pogrešne informacije o vakcini protiv ospica na Samoi tokom izbijanja bolesti.

Ovaj potez, prenosi Njujork Tajms, ide korak dalje od načina na koji je Fejsbuk postupao sa dezinformacijama o drugim vrstama vakcina. Kompanija je ranije otežavala pronalaženje dezinformacija o vakcinama koje nisu povezane s koronavirusomtako što su ga „smanjile“, u osnovi čineći ga manje vidljivim u vestima ljudi.

Sada je, međutim, iz Fejsbuka rečeno da planiraju potpuno da uklone laži protiv Covid-19 vakcina, ako diskredituju ili protivreče tvrdnjama zdravstvenih stručnjaka uključujući Svetsku zdravstvenu organizaciju, Američku administraciju za hranu i lekove i Centrar za kontrolu i prevenciju bolesti.

„Ovo je još jedan način primene naše politike za uklanjanje dezinformacija o virusu koji bi mogli dovesti do neposredne fizičke štete. Ovo može uključivati ​​lažne tvrdnje o sigurnosti, delotvornosti, sastojcima ili nuspojavama vakcine“, rečeno je iz ove kompanije.

Fejsbuk je dodao da će ukloniti i „lažne tvrdnje da vakcine Covid-19 sadrže mikročipove ili bilo što drugo što nije na službenoj listi sastojaka vakcina“.

Društvena mreža već dugo okleva da uđe u prostor utvrđivanja šta su istinite ili lažne informacije na svojoj platformi. Mark Cukerberg, osnivač i izvršni direktor Fejsbuka, jasno je rekao da „ne želi biti arbitar istine“ onoga što je objavljeno na web lokacijama.

Ali Cukerberg je takođe uzeo aktivnu ulogu u borbi protiv širenja dezinformacija o koronavirusu. Fejsbuk je stvorio nove proizvode i alate za informisanje javnosti o potencijalnim opasnostima virusa. Cukerberg je već u martu poslao poruku dr. Entoniju Faučiju, najvišem američkom stručnjaku za infektivne bolesti, i ponudio svoju pomoć u borbi protiv virusa. Doktor Fauči se od tada pojavio u više intervjua uživo na Fejsbuku sa Cukerbergom.

Zbog noviteta vakcine protiv Covid-19, ne mogu se odmah ukloniti sve lažne tvrdnje, rekao je Fejsbuk. Društvena mreža je rekla da planira i dalje da šalje ljude u svoj Informativni centar Covid-19, koji sadrži proverene i najnovije informacije o virusu.

Odluka Fejsbuka da ukloni dezinformacije povezane s vakcinama nije bez presedana. Kompanija je prethodno uklonila pogrešne informacije o vakcini protiv dečje paralize u Pakistanu, kao i pogrešne informacije o vakcini protiv ospica na Samoi tokom izbijanja bolesti.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare