Kamera, Evropska Unija, ilustracija
Foto: Shutterstock

Nadzorno telo za zaštitu podataka Evropske unije pozvalo je da se zabrani kontroverzni špijunski softver Pegasus, radi zaštite osnovnih prava ljudi.

Preporuka je usledila nakon izveštaja medija u kojima se navodi da su određene vlade koristile ovaj softver kako bi pratile telefone novinara, aktivista i političara, prenosi Politico.

Možda vas zanima

„EDPS veruje da bi zabrana razvoja i distribucije špijunskog softvera u Evropskoj uniji bila najefikasnija opcija za zaštitu naših osnovnih prava i sloboda“, navela je institucija u saopštenju.

Neke vlade EU, uključujući Mađarsku i Poljsku, priznale su da su kupile Pegasus od izraelske NSO grupe.

Iz EDPS su dodali da je upotreba ovog softvera nespojiva sa demokratskim vrednostima EU i da vlade koje koriste Pegasus treba da pojačaju demokratski nadzor u tim zemljama i osiguraju striktnu primenu pravila Evropske unije o privatnosti.

NSO, kompanija koja stoji iza ovog softvera, je saopštila da je njen proizvod pomogao u sprečavanju terorističkih napada, nasilja oružjem, kao i da je pomogao u razbijanju lanaca pedofilije, prostitucije i trgovine narkoticima.

Prema navodima evropskih institucija, špijunski softver daje potpun i neodraničen pristup ciljanom uređaju.

Prošle godine je istraga koju je sprovela novinarska grupa iz Pariza pokazala da se ovaj špijunski softver koristi u preko 50 zemalja.

Komentari

Svi komentari (0)