ŠPIJUNSKA AFERA POTRESA SVET
Foto: printscreen Nova.rs/video

Bezbednosni istraživači danas su otkrili da je špijunski softver izraelske kompanije za iznajmljivanje hakera NSO grupe otkriven na mobilnim telefonima šest palestinskih aktivista za zaštitu ljudskih prava, delimično povezanih sa grupama za koje je izraelski ministar odbrane Beni Ganc tvrdio da su umešane u terorizam.

Ovo je prvi slučaj da su se palestinski aktivisti našli na meti vojnog špijunskog softvera Pegaz, preneo je AP.

Njegova upotreba protiv novinara, aktivista za zaštitu ljudskih prava i političkih disidenata od Meksika do Saudijske Arabije dokumentovana je od 2015. godine.

POGLEDAJTE JOŠ:

Uspešna „infekcija“ Pegazom potajno daje uljezima pristup svemu što osoba čuva i radi na svom telefonu, uključujući komunikaciju u realnom vremenu.

Za sada se ne zna ko je postavio špijunski softver NSO na telefone aktivista, rekao je istraživač koji ga je prvi otkrio Mohamed al-Maskati iz neprofitne organizacije Frontlaj difenders.

Ubrzo nakon što su prva dva upada identifikovana sredinom oktobra, izraelski ministar odbrane Beni Ganc proglasio je šest palestinskih grupa civilnog društva terorističkim organizacijama.

Frontlajn difenders sa sedištem u Irskoj i najmanje dve žrtve kažu da smatraju Izrael glavnim osumnjičenim i veruju da je imenovanje možda tempirano da pokuša da zaseni otkriće hakovamja, iako nisu pružili dokaze koji bi potkrepili te tvrdnje.

BONUS VIDEO Špijunska afera potresa svet

***
Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram