Foto:androidpolice.com

Google je programerima dao uvid u najnoviji Android 13.

Važno je napomenuti da je ovo samo „developer preview“ i da će prva beta verzija biti dostupna javno tek u aprilu, dok se zvanična varijanta novog OS-a očekuje posle jula.

Šta je sve novo?

Glavni fokus novog Androida 13 jeste privatnost i bezbednost.

Ovo uključuje nove opcije davanja dozvola aplikacijama, kao i da ćete moći da delite datoteke na aplikacijama bez da one imaju pristup svim datotekama u telefonu. Ovo se odnosi na fotografije, video snimke i dokumente.

Možda vas zanima

Ranije ste morali dati aplikaciji dozvolu da može da pregleda sve datoteke na telefonu, sada to više nije slučaj. Aplikacija ima pristup samo onim dokumentima, fotografijama i video snimcima koje sami dozvolite, a ostalo ostaje nevidljivo aplikacijama.

Jedna od najočiglednijih promena na Androidu 13 jeste dinamička promena boja korisničkog interfejsa. Boje sistema se menjaju i prilagođavaju shemu pozadini telefona. Ovo se odnosi i na ikonice.

Android će korisnicima nuditi nekoliko unapred instaliranih varijanti: Živopisnu (Vivid), ekspresivnu (Expressive) i monohromatsku temu bez boja (Spritz). Postojaće i određene promene kod zaključanog ekrana kada zvanična verzija bude dostupna.

QR kodovi su sve prisutniji i Android želi da svojim korisnicima olakša skeniranje. Od sada ćete opciju za skeniranje QR koda moći da odaberete iz kontrolnog centra.

Opciji skeniranja QR ćete moći da pristupite i sa zaključanog ekrana. S obzirom na sveprisutnost QR kodova danas, ovo je dobrodošao novitet na novoj verziji operativnog sistema.

Foto:EPA/GOOGLE

Nova verzija dobija i više opcija za jezike. Sada ćete moći da birate jezik za svaku aplikaciju ponaosob u podešavanjima telefona. Ovo postoji na iOS-u postoji nekoliko godina i odlična je opcija za ljude koji koriste ili govore više jezika.

Iako se ranije spekulisalo da će novi Android 13 doneti i neke promene upravljanja obaveštenjima, to izgleda nije slučaj.

U novi OS stižu još nekoliko zakrpa vezanih da potrošnju baterije, kao i upravljanje sistemskim procesima. Kao i poboljšanja pri reprodukciji zvuka preko blututa.

Developeri koji su zainteresovani da isprobaju novi Android 13 mogu to učiniti ovde.