Foto: EPA-EFE/Frank Augstein

Engleska je u finalu Evropskog prvenstva u fudbalu doživela bolan poraz od Italije na svom terenu, a gotovo čitav svet je navijao protiv njih.

PROČITAJTE JOŠ

Iako je protivnik bila Italija, reprezentacija za koju mnogi ne vole i koja je ranije u prošlosti imala ogroman broj mrzitelja, gotovo svi koji nisu bili Englezi su navijali za njih. Ili da budemo precizniji, protiv Engleske.

Razlozi za takvu situaciju su mnogobrojni, a pet se posebno izdvajaju.

„Vraća se kući“

Pesma benda „The Lightning Seeds“ ujedinila je Englesku, ali je izazvala prezir ostatka sveta. Ta fraza o povratku fudbala kući na Ostrvo bila je alat kojim su se navijači Engleske hranili i punili euforijom, verujući da je konačno došlo vreme da zemlja koja je izmislila fudbal stekne zadovoljstvo i priznanje.

Umesto toga, oni su dobili samo podsmeh ostatka sveta. Čak se i golman Danske Kasper Šmajhel podsmevao toj frazi uoči polufinala kada ga je engleski novinar pitao zašto se trofej treba vratiti kući, a o n mu odgovorio da on nikada nije bio u toj kući.

Leonardo Bonuči podrugljivo je rekao pred kamerama nakon finala, „Dolazi u Rim“, parafrazirajući tekst sporne pesme.

Svi su tu frazu doživeli kao aroganciju Engleza.

Navijači Engleske
Foto: EPA-EFE/Carl Recine / POOL

Englezi su bili povlašćeni zbog putovanja

Iako je bilo čak 12 domaćina Evra, samo je Enleska imala sve benefite. Od sedam utakmica na ovom turniru, Englezi su odigrali samo četvrtfinalnu utakmicu protiv Ukrajine van svog Vemblija. S druge strane, sve ostale reprezentacije su većinu vremena provodile u avionu, a u javnosti se stekao utisak da se sve preduzima kako bi Engleska postala šampion. Iako je raspored odavno bio poznat, navijači su to videli kao nepravdu.

Zviždanje himni protiv svih rivala

Navijači Engleske redovno su zviždali protivničkim himnama na ovom Evru, što je dodatno izazivalo bes ostatka fudbalskog sveta. UEFA je jasno stavila do znanja da takvo ponašanje nije prihvatljivo i biće strogo sankcionisano, ali Englezi nisu za to marili. Engleski navijači pored toga imaju i reputaciju da su nasilni i često izazivaju nerede gde god da se pojave.

Pomoć sudija

Jedinu veliku titulu u svojoj istoriji su Englezi osvojili kada su postali prvaci sveta na svom terenu, a u toj utakmici su postigli gol za koji i dan danas nije moguće dokazati da je lopta prešla gol liniju.

U polufinalu tek završenog Evropskog prvenstva, Englezi su eliminisali Dansku posle penala koji je čitav svet smatrao skandaloznim.

Kolonizatorska istorija

Mnogi mrze Englesku zbog njene kolonijalne istorije, mada Engleska nije jedina nacija koja ima takvu prošlost. Takođe, engleski tim je jedan od najraznolikijih timova danas ako se uzme u obzir etnička pripadnost. Pored toga, da bi pokazali da je prošlost daleko iza njih, engleski nacionalni tim je klečao pred svaku utakmicu na ovom Evru kao podrška borbi za prava afroamerikanaca.

Činjenica je ipak da u mnogim zemljama, nisu zaboravljene negativne stvari koji su Engelzi činili koje se prenose sa kolena an koleno.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Komentari

Svi komentari (0)