Foto: EPA-EFE/Carl Recine

Italija je postala šampion Evrope nakon što je u penal seriji bila bolja od Engleske, a heroj te pobede bio je golman Đanluiđi Donaruma. On je po završetku meča dobio i priznanje za najboljeg igrača turnira.

PROČITAJTE JOŠ

Tako je prošao pun krug od igrača koji je bio obeležen kao plaćenik do velikog heroja nacije.

Ne tako davno, u grupnoj fazi Evropskog prvenstva, Mančini je u 89. minutu utakmice protiv Velsa izveo Donarumu iz igre kako bi šansu dobio i rezervista Salvatore Sirigu. Umesto aplauza, Donaruma je dobio salvu zvižduka italijanskih navijača.

Mino Rajola, njegov agent je pre prvenstva objavio kako Donaruma neće produžiti ugovor sa Milanom i kako će kao slobodan igrač preći u drugi klub.

Da Rajolu nije briga što je Evro bio u punom jeku, dan posle te utakmice i salve zvižduka njegovom pulenu već je iskoristio slobodan dan da ga odvede i obavi lekarske preglede kako bi potpisao za PSŽ koji će mu dati 12 miliona po sezoni u narednih pet godina.

A kontorverze oko Donarume se vuku još iz Milana kada je počinjao karijeru.

Njegovi počeci su zapravo vezani za jednog Srbina. Njemu je Siniš Mihajlović koji je tada sedeo na klupi Milana dao šansu u meču protiv Sasuola kada je imao tek 16 godina i gde se video ogroman potencijal. Nastavio je da dobija priliku, a dve godine posle toga počinju kontroverze.

Foto: EPA-EFE/Philipp Guelland / POOL

Rajola kreće u akciju i objavljuje kako Donaruma traži papire i ne želi da potpiše prvi profesionalni ugovor sa Milanom i da trpi strašne pritiske. Rajola je za svog pulena tražio šest miliona evra po sezoni, a to je izazvalo revolt navijača koji ga na sledećoj utakmici čekaju sa transparentom.

„Šest milona godišnje i tvoj brat parazit? Idi sada jer strpljenja više nemamo“, poručili su mu navijači sa tribina.

Donaruma je zbog toga zaplakao, a tadašnji trener Gatuzo je stao u njegovu zaštitu.

Uprkos velikoj drami, on je potpisao ugovor sa Milanom jer Rajoline prohteve niko nije bio spreman da ispuni u tom trenutku i Donaruma je nastavio da raste u Milanu.

Ipak, ta priča je nastavila da ga prati.

Usledio je debi u seniorskoj konkurenciji kada je na jednoj utakmici zamenio Bufona, ali je Donaruma još uvek bio prvi golman mlade reprezentacije.

Na prvenstvu Evrope za mlade 2017. godinemež, Donaruma se ponovo našao u neprijatnoj situaciji. Navijači su to iskoristili da mu još jednom pokažu da mu nisu oprostili što je tražio milione od svog kluba i razmišljao o odlasku pa su mu pred noge bacili svežanj lažnih novčanica koje su simbolično govorile da je „plaćenik“.

Donaruma je uprkos tome uspeo da izraste u vanserijskog golmana. Iako nikada nije uspeo da povrati naklonost navijača Milana kakvu bi želeo da ima, uspeo je makar da dobije „oprost grehova“ od navijača Italije.

Foto: EPA-EFE/Philipp Guelland

Do polufinala sa Španijom, Donaruma je bio „plaćenik“ i nužno zlo jer nije bilo boljeg golmana od njega. Posle te penal serije i plasmana u finale, počeli su da ga gledaju drugačije, a kada je protiv Engleske doneo titulu, Donaruma je konačno postao heroj prešavši neverovatan put za svoje 22 godine života.

Donaruma je inače u karijeri pet puta branio u penal serijama i nikada nije igubio. Tri puta je uspeo da uradi u Milanu, a dva puta kada je najvažnije u dresu Italije.

Pred njim su tek godine karijere, koju će nastaviti da gradi u Francuskoj, ali Donaruma je već sad svojim dostignućima sebi obezbedio mesto među legendama Italije.

BONUS VIDEO Herojske odbrana Donarume u penal seriji

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Komentari

Svi komentari (3)