Foto:Shutterstock

S obzirom na to da ovih oznaka nema na svim gumama, često pitanje je da li one znače da sa pneumatikom nešto nije u redu.

Budući da je gotovo nemoguće proizvesti savršeno uravnoteženu, savršeno okruglu gumu, proizvođači beleže sve nepravilnosti pomoću ovih tačkica u boji. Tačkice zatim pomažu serviserima da pravilno postave i uravnoteže gumu. Pravilno balansirane gume i točkovi ključni su za udobnost i bezbednost u vožnji, a tačkice u boji pomažu da se to dogodi.

Žute tačkice označavaju najlakšu tačku na gumi. Žuta tačka trebalo bi da bude neposredno uz stablo ventila, što je najteža tačka na točku. Crvene tačkice označavaju gde je guma najravnija, odnosno najnižu tačku na gumi. Ako guma ima žutu i crvenu tačkicu, crvena ima prednost pri balansiranju gume.

Foto:Shutterstock

Žute i crvene tačkice označavaju razlike u težini, konstrukciji i strukturi gume, što može uzrokovati vibriranje prilikom okretanja.

Vibrirajuće, neuravnotežene gume mogu, između ostalog, negativno da utiču na kvalitet vožnje, potrošnju goriva i efikasnost kočenja, piše Auto Klub. Vibrirajući sklop guma otežava upravljanje vozilom, posebno pri velikim brzinama, i može povećati put kočenja.

Bonus video: Kako se testiraju automobilske gume