Foto: Shutterstock

Verovatno ste na nekim vozilima primetili da se uz ivice vetrobranskog stakla nalaze sitne crne tačkice, ali da li ste znali da su one tu zapravo iz bezbednosnih razloga?

„Male crne tačkice na vetrobranskom staklu zajedno s crnom trakom (kederom) s kojom se stapaju nazivaju se često i frit“, kaže Richard Reina, automobilski stručnjak, a prenosi N1. On je objasnio da je vetrobransko staklo u modernim automobilima pričvršćeno na okvir pomoću jakog i dugotrajnog lepka.

„To čini vetrobransko staklo strukturnom komponentom karoserije vozila. Frit je crno obojena glazura (emajl) koja je zapečena na površini stakla i osigurava bezbednu tačku kontakta između stakla, posebnog lepka i okvira vetrobranskog stakla“, objasnio je Reina.

Zbog estetskih razloga postavljene su i manje tačkice koje idu ka ivicama, što omogućuje suptilan prelaz na ostatak stakla.

Kako je istakao Craig Campbell, stručnjak za popravke automobila, ove tačkice služe važnoj svrsi – „one su tu da drže staklo na mestu i spreče njegovo pomeranje dok je automobil u pokretu“, pojasnio je.

Šta ako su se istrošile?

Prema Campbellu, iako je malo verovatno da će staklo ispasti iz rama, ako primetite da su crne tačkice počele da se troše, trebalo bi da posetite specijalizovani servis.

Bonus video: Zašto tokom leta ne bi smeli da vozimo na zimskim gumama

Pratite nas i na društvenim mrežama: Facebook Twitter Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare