Foto: WWCOTY

Ovo je 12. godišnji izbor u kom preko 50 automobilskih novinarki iz 40 zemalja sveta bira Automobil godine. Ne bira se "ženski automobil" jer takva klasa automobila ne postoji. WWCOTY je jedini žiri u automobilskoj industriji koji je sačinjen isključivo od žena, a sada su članice objavile pobednike po klasama, dok će ukupni pobednik biti proglašen 8. marta ove godine.

Od strane Women’s Car of the Year (WWCOTY) objavljeni su pobednici u šest kategorija, te ovi modeli automobila predstavljaju izvrsnost u svojim segmentima po pitanju bezbednosti, vožnje, komfora, tehnologije, dizajna, efikasnosti, uticaja na prirodnu okolinu, kao i kada govorimo o vrednosti za uloženi novac.

U prvoj rundi bilo je 65 novih modela automobila prikazanih između 1. januara i 31. decembra 2021. godine. A sada će žiri, sačinjen od 56 automobilskih novinarki, od ovih 6 finalista izabrati svekupnog pobednika, odnosno Automobil godine.

Foto: WWCOTY

Spisak finalista po klasama:

Gradski automobil: Peugeot 308

Porodični SUV: Kia Sportage

Veliki automobil: Ford Mustang Mach-E

Veliki SUV: BMW iX

Sportski automobil: Audi e-Tron GT

4X4 automobil: Jeep Wrangler 4xe

WWCOTY je oformljen na Novom Zelandu 2009. godine, a svih proteklih godina ističe se objektivnošću. Kriterijumi koji se poštuju pri glasanju i odabiru su bazirani na istim principima kojima se vozači vode pri biranju automobila.

Ne biraju se „ženski automobili“ jer takva kategorija, odnosno klasa automobila ne postoji. Ovde se u obzir uzimaju bezbednost, kvalitet, cena, dizajn, osećaj u vožnji, i tako dalje.

Prošle godine ukupni pobednik u ovom izboru bio je Land Rover Defender.

Bonus video: „Neću da izađem iz ovog automobila“ – Ekskluzivni test BMW M240i xDrive

Pratite nas i na društvenim mrežama: Facebook Twitter Instagram

Komentari

Svi komentari (1)