Foto: Shutterstock

Thomas Schafer, izvršni direktor Volkswagena za proizvodnju automobila, najavio je nove loše vesti. Prema njegovim rečima, vozila sa benzinskim i dizel motorima biće još skuplja zbog složenijeg sistema izduvnih gasova koji je potreban kako bi se ispunile Euro 7 norme.

Ukoliko se gleda srednjeročno, Volkswagen Grupa više ne vidi automobile koje pokreću motori sa unutrašnjim sagorevanjem kao isplativu alternativu vozilima na struju. Razlog je objasnio Thomas Schafer koji tvrdi da će cena vozila znatno porasti kao rezultat planiranog standarda emisija Euro 7.

„Vozila sa benzinskim i dizel motorima bila bi skuplja za 3.000 do 5.000 evra zbog složenijeg sistema izduvnih gasova. Samim tim, na manjim automobilima je teško apsorbovati taj dodatni trošak“, izjavio je Schafer. U praksi to znači da Volkswagen Polo u osnovnoj opremi koji bi 2025. godine (kada se planira uvođenje Euro 7 norme) koštao 22 ili 23 hiljade evra jednostavno nije održiv i samim tim nema smisla.

Zbog toga, Volkswagen Grupa planira da predstavi četiri električna modela malih, gradskih automobila.

Kako piše Revija HAK, pored već najavljenog ID.2, biće dostupan još jedan model Volkswagena, kao i po jedan iz Škode i Cupre. Treba napomenuti da je plan Volkswagena da ponudi ID.2 po ceni manjoj od 25.000 evra, što bi model Polo učinilo besmislenim.

Bonus video: Vozili smo Hyundai Venue, jedan od najpovoljnijih krosovera kod nas

Pratite nas i na društvenim mrežama: Facebook Twitter Instagram