Mnogi koji su se radovali novom auto-putu u Crnoj Gori, ovih dana sa zebnjom putuju na more. Čak četiri automobila je izgorelo za svega par dana, a desetak ih je prokuvalo. Zbog toga se postavlja pitanje koliko je nova deonica bezbedna i da li je problem u automobilima ili u načinu na koji je ovaj put projektovan.

Gost „Probudi se“ na Nova S ovog jutra bio je Bojan Čarapić, veštak saobraćajne struke iz Podgorice, koji je naveo razlog samozapaljenja više automobila na novom auto-putu u Crnoj Gori.

Prema njegovom mišljenju, najveći problem se krije u velikoj visinskoj razlici. Deonica auto-puta dužine 42 kilometra proteže se od Podgorice koja se nalazi na 60 metara nadmorske visine, sve do naselja Mateševo koje je čak na 1.100 metara nadmorske visine. Dakle, radi se o konstatnom usponu, što je veliko opterećenje za mnoge automobile.

Kako navodi Čarapić, prosečna starost voznog parka u Crnoj Gori je 15 godina za automobile, a čak i više od 20 godina za kamione i autobuse. Ta vozila su prešla veliki broj kilometara, i dobar deo njih je na kraju životnog veka, pa se dešava da zbog konstantnog uspona pod punim opterećenjem prokuvaju, ili se čak i zapale.

Pored toga, veštak saobraćajne struke podelio je i nekoliko saveta kako treba voziti ovom deonicom da ne bi došlo do pregrevanja motora, ali je i pričao o kanjonu Morače kao alternativom putu. Više o ovoj temi možete pogledati u videu na početku teksta.

Pratite nas i na društvenim mrežama: Facebook Twitter Instagram