VW i Microsoft zajedno razvijaju sistem za autonomna vozila

Auto 17. feb. 202114:18
Podeli:
Foto: Shutterstock

Automobilski gigant Folksvagen još 2018. godine najavio je da će značajna sredstva uložiti u razvoj električnih vozila, digitalizaciju i tehnologiju autonomne vožnje. Dve godine kasnije, u saradnji sa softverskom kompanijom Microsoft, radi na razvoju sistema za autonomna vozila.

Glavna ideja je da VW koristi Microsoft usluge „cloud computing“ za razvijanje automatizovane platforme za vožnju (ADP), koja će biti korišćena za automobile kojima nisu potrebni vozači.

Folksvagen je još prošle godine počeo da razvija svoj operativni sistem (VW.OS) koji povezuje automobile u jedinstvenu mrežu pomoću Car.Software jedinice, piše Energetski portal.

Tehnologija koja je potrebna za funkcionisanje autonomne vožnje je u razvoju, neophodno je obraditi velike količine podataka.

Zato je ovom proizvođaču automobila potrebna pomoć softverske kompanije, kako bi zahvaljujući najnovijim rešenjima, sistemima veštačke inteligencije i bazama podata učinili autonomnu vožnju što bezbednijom za putnike.

U razvoj digitalizacije Folksvagen će do 2025. godine uložiti 27 milijardi evra, a iz kompanije kažu da će do kraja godine započeti testiranje svojih autonomnih vozila.

Gotovo svi proizvođači automobila razvijaju svoja vozila u kojima neće biti potreban čovek za upravljanje.

Kako bi autonomna vozila postala jedini učesnici u saobraćaju, ključno je unapređenje sistema za prepoznavanje ostalih učesnika, ali i brza i efikasna razmena informacija između samih inteligentnih automobila, da bi se mogućnost rizičnih situacija svela na nulu.

 

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Komentari

Vaš komentar