(VIDEO) Doviđenja za “tačskrin”, stižu beskontaktni ekrani

Auto 24. jul. 202009:56 > 13:07
Podeli:
jaguar
Foto: Jaguar

Kako se čini, ekrani osetljivi na dodir polako odlaze u istoriju. Kompanija Jaguar Land Rover patentirala je tehnologiju pomoću koje više neće biti potrebno da dodirujemo displej da bismo odabrali neku funkciju u automobilu. Osim što će upotreba ovakvih ekrana u vozilima povećati bezbednost u saobraćaju, istovremeno će smanjiti širenje bakterija i virusa u post-korona periodu. Pogledajte o čemu se radi.

Otkako je proglašena pandemija koronavirusa, postalo nam je mnogo jasnije koliko puta u toku dana dodirnemo lice. Tome možemo da dodamo i displej mobilnog telefona, bankomata, multimedijalnog sistema u automobilu i sve slične površine na kojima se virusi i bakterije zadržavaju. Međutim, rešenje je ponudila kompanija Jaguar Land Rover, koja je u saradnji sa inženjerima sa Univerziteta Kembridž razvila beskontaktne ekrane. Ovo revolucionarno otkriće će, uz povećanje bezbednosti u saobraćaju, i te kako uticati i na sprečavanje širenja virusa.

Veštačka inteligencija

Patentirana tehnologija “Predictive touch” (“predviđanje dodira”) koristi veštačku inteligenciju i podatke sa brojnih senzora, kako bi upravljala infotejment sistemom i to bez potrebe za fizičkim dodirom samog displeja. Preciznije, ova tehnologija je sposobna da predvidi nameru vozača koji želi da odabere određenu funkciju na ekranu, bilo da je to navigacija, klima-uređaj ili neki drugi sadržaj, i da je aktivira bez fizičkog pritiska na komandu u okviru displeja. Sistem može mnogo ranije da predvidi gde vozač ukazuje prstom, što dodatno ubrzava interakciju. Senzori koji prate gestikulacije koriste vizuelne ili radio frekvencije. Zajedno sa drugim informacijama, poput korisničkog profila, prikaza interfejsa, raznih upozorenja i uslova okoline, sistem obrađuje i kombinuje dobijene podatke, da bi na kraju u realnom vremenu shvatio šta je vozačeva namera.

Pročitajte još:

Bezbednija vožnja

Upotreba ovakvih ekrana u vozilima skraćuje vreme potrebno za komandovanje i do 50 odsto, dok ujedno obezbeđuje i da pažnja vozača bude više usmerena na vožnju.

Štaviše, ova tehnologija biće od pomoći i tokom vožnje po neravnim terenima, kada je usled vibracija vrlo teško odabrati komandu u okviru u “touchscreen” ekrana, pa vozač neće morati da sklanja pogled sa puta.

Sprečavanje širenja virusa

Treba uzeti u obzir i to da kada se mere zbog pandemije završe, nova normalnost biće drugačija i fokus će gotovo sigurno biti na čistoj i bezbednoj mobilnosti, gde je lični prostor higijenski ispravan.

Realno je očekivati da će veliki broj ljudi zbog aktuelne pandemije razviti određenu dozu nelagodnosti prilikom upotrebe javnih ekrana, kakvi su, primera radi, na bankomatima, aerodromima ili u supermarketima. Beskontaktni ekrani eliminisaće potrebu za dodirivanjem površine interaktivnog displeja i direktno sprečavati širenje virusa i bakterija.

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

 

Komentari

Vaš komentar