Uskoro novi sistem naplate putarine

Auto 26. jun 202213:33 > 13:36
Podeli:
naplatna rampa
Foto: TANJUG/ STRAHINJA ACIMOVIC/ bg

Vozači će uskoro plaćati putarinu elektronski, jedinstvenim TAG uređajem, u tri države - Srbiji, Severnoj Makedoniji i Albaniji. Na samitu koji je nedavno održan na Ohridu, dogovoreno je uspostavljanje jedinstvenog sistema elektronske naplate putarine u ove tri zemlje, a kasnije i u ostalim zemljama koje se priključe inicijativi.

Inače, cena putarine kroz Srbiju, za one koji kreću iz Subotice je 2.120 dinara do Preševa, dok za vozače iz Beograda do granice sa Severnom Makedonijom košta 1.490 dinara. Putarina kroz Severnu Makedoniju košta ukupno 8,5 evra, a kroz Albaniju je 5 evra.

Zahvaljujući novom sistemu koji bi trebalo da stupi na snagu od avgusta, faza testiranja je u toku, građani Srbije, Severne Makedonije i Albanije će sa istim uređajem za elektronsku naplatu putarine moći da plaćaju putarinu u sve tri zemlje bez zaustavljanja.

Time bi trebalo da se poveća bezbednost u saobraćaju, smanje gužve na auto-putevima i rastereti protok vozila na naplatnim stanicama.

Vozači praktično treba da dođu na pumpu i da traže da im tag uređaj bude Open Balkan. Pritom je bitno i da preko servisa Puteva Srbije registruju svoju platnu karticu, piše Blic.

Ono što je važno jeste da inicijativa podrazumeva da putarina sa ovim tagom bude jeftinija za pet odsto i u Srbiji, i u Albaniji i Severnoj Makedoniji, kažu u JP Putevi Srbije.

U Srbiji se, inače, naplata putarine obavlja na oko 820 kilometara auto-puteva, na 65 naplatnih stanica.

Bonus video: Gde su najopasnije deonice puteva u Srbiji

Pratite nas i na društvenim mrežama: Facebook Twitter Instagram

Komentari

Vaš komentar