Upoznajte XM – najsnažniji BMW ikada (FOTO)

Auto 30. nov. 202110:51
Podeli:
BMW XM, koncept
Foto:BMW

Bavarska kompanija je predstavila koncept XM koji će uskoro dobiti i serijsku verziju, a radi se o prvom jedinstvenom M modelu još od legendarnog kupea BMW M1.

BMW-ovo M odeljenje sledeće godine slavi 50 godina postojanja, a jubilej su rešili da obeleže tek drugim modelom u istoriji koji će biti dostupan isključivo u M izdanju.

BMW XM, koncept
Foto:BMW

Koncept XM je takođe i prvi elektrifikovani model M odeljenja, jer je dobro poznati 4,4-litarski V8 benzinski agregat uparen sa elektromotorom kako bi postao najsnažniji BMW u dugoj istoriji ove kompanije.

BMW XM, koncept
Foto:BMW

Upravo ovaj pogonski sistem neće pretrpeti nikakve izmene kada sledeće godine debituje i serijska verzija, a ovaj hibrid razvija čak 750 KS i 1.000 Nm maksimalnog obrtnog momenta. Detalji o performansama još uvek nisu poznati, ali je saopšteno da će BMW XM moći da pređe oko 80 kilometara isključivo na električni pogon.

Ovaj koncept se bazira na modelu X7, i gledajući nomenklaturu bavarske kompanije trebalo je da dobije naziv X8. Ali, pošto će ovo biti prvi ekskluzivni M model još od 1978. godine, čelnici BMW-a su rešili da u čast sportskog odeljenja ovaj SUV nazovu XM. Koncept XM je debitovao u Majamiju, a prema očekivanjima BMW-a upravo SAD će biti najveće tržište za ovaj performantni SUV. BMW XM će se i proizvoditi u SAD, tačnije u fabrici Spartanburg u Južnoj Karolini, a početak proizvodnje se očekuje tokom sledeće godine.

BMW XM, koncept
Foto:BMW

Koncept XM je dobio potpuno drugačiji izgled od ostatka BMW-ove SUV game, a od X7 će se razlikovati i po novoj tehnologiji koja će dodatno opravdati razvoj ovog modela. Maska hladnjaka je veća nego ikada, ali su zato prednja svetla vrlo tanka i nenametljiva.

BMW XM, koncept
Foto:BMW

Zadnji deo je vrlo agresivnog izgleda, sa svetlima koja se šire na bok automobila, skroz do lukova točkova. Četiri izduvne cevi, po dve sa obe strane, i masivni difuzor između su detalji koji bismo voleli da vidimo i na serijskoj verziji.

BMW XM, koncept
Foto:BMW

Prema rečima čelnika BMW-a, XM će biti jednako luksuzni kao i sportski SUV, jer su vlasnici M modela zahtevali više komfora i tehnologija u svojim performantnim automobilima.

Bonus video: Pogledajte naš test BMW-a iX u okviru emisije „Vožnja sa Tinom i Nebojšom“

 

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Komentari

Vaš komentar