Ponovo prva na svetu: Toyota prestigla Volkswagen

Auto 28. jan. 202110:41
Podeli:
Toyota Yaris, Foto:promo

Uticaj pandemije korona virusa na automobilski sektor, manje je pogodio azijsko tržište od evropskog. Tako je sada Toyota, posle pet godina, ponovo vodeći svetski proizvođač automobila.

Kompanija Toyota Motor pretekla je 2020. nemački Volkswagen u prodaji vozila, i posle pet godina ponovo preuzela krunu kao vodeći svetski proizvođač automobila sa najvećom prodajom. Pad potražnje zbog pandemije korona virusa snažnije je pogodio nemačkog rivala.

Toyota je saopštila danas da je njena globalna prodaja na nivou cele grupe opala za 11,3 odsto na 9,528 miliona vozila u 2020, dok je Volkswagen zabeležio pad od 15,2 procenta na 9,305 miliona jedinica, izveštava Rojters.

Proizvođači automobila su pretpreli veliki udar zbog zatvaranja prodajnih salona, što je na kraju dovelo i do obustave proizvodnje u fabrikama. Ipak, Toyota je prošla bolje od VW jer je na domaćem, japanskom tržištu, kao i generalno u čitavoj Aziji, zatvaranje bilo kraće i nije imalo toliko jak uticaj na pad prodaje kao u Evropi i SAD.

Kako se potražnja za automobilima oporavlja, posebno na kineskom tržištu, Toyota, Volkswagen i drugi proizvođači trude se da iskoristite sve veću popularnost za e-vozilima.

Iz Toyote kažu da je procenat hibridnih modela koje je prodala prošle godine porastao na 23% ukupne prodaje, sa 20% u 2019. godini.

U skladu sa tim, Toyota je najavila i svoj prvi potpuno električni model.

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Komentari

Vaš komentar