Foto: Škoda

Ono što je odlično kod karavana jeste širina njihove ponude, jer gotovo za svaki predstavljeni hečbek ili limuzinu, postoji deo kupaca koji želi i praktičniju verziju. Činjenica je da su SUV modeli postali popularniji, ali na tržištu novih ipak i dalje ima odličnih karavana. Pred vama je lista 10 najboljih, pa samim tim ne treba da čudi što najviše ima premijum modela. Ipak, među njima svoje mesto je pronašlo i par pristupačnijih novih automobila koji su se sasvim opravdano našli u Top 10.

Tokom prethodnih decenija videli smo čak i neke čudne pokušaje karavanskih verzija, kao što je Mini Traveller iz 1960 ili Ferrari GTC4 Lusso koji je predstavljao praktični, sportski automobil. Ipak, srednja automobilska klasa je najpoznatija po svojim karavanskim verzijama, a varijante su mnogobrojne.

Baš zbog toga, 10 automobila koje ćemo predstaviti dele zajednički, utilitaristički cilj, ali svaki od njih do njega dolazi na potpuno drugačiji način.

Ako ostavimo veliki prtljažnik po strani, neki od ovih modela teže raskoši. Drugi pak žele da iskoriste svaki mogući trik kako bi putnicima olakšali život. Pojedini su akcenat stavili na dinamičnost automobila, a neki su uspeli sve ovo da spoje, ali po visokoj ceni.

1.BMW 5 Series Touring

Ovaj model bavarske kompanije zbog izmenjenog zadnjeg dela ima vazdušno oslanjanje na zadnjoj osovini kao standard, a u kombinaciji sa opcionim adaptivnim vešanjem, komfor je na nivou prve klase.

Foto: Promo

Postoji veliki izbor agregata sa pogonom na benzin ili dizel, sa četiri ili šest cilindara, a dostupna je i efikasna plug-in hibridna verzija. Sa oborenim sedištima, tovarni prostor ima zapreminu od 1.700 litara što je dovoljno za sve potrebe.

2. Škoda Superb Estate

Češka kompanija je već odavno postala poznata po tome koliko cene praktičnost unutar automobila, a Škoda Superb u karavanskom izdanju je možda i najbolji primer toga. Perjanica ponude proizvođača iz Mlade Boleslave nudi čak 1.950 litara sa oborenim sedištima.

Foto: Promo

Pronaći neki nedostatak u ergonomiji kabine, kvalitetu materijala ili komforu je vrlo težak posao, pogotovo kada se cena ovog modela uporedi sa konkurencijom. Uz to, sada je dostupna i hibridna verzija Superb iV Estate koja nudi uštede prilikom registracije i eksploatacije.

3. Alpina B3 Touring

Možda nije najpraktičniji karavan na ovoj listi, ali jeste najbrži. Sa cenom višom od 70.000 evra, Serija 3 karavan bez M značke izgleda kao da nema smisla, ali grešite. Alpina je u potpunosti unapredila oslanjanje, motor i upravljanje ovog modela kako bi istovremeno nudio zavidan komfor uz ozbiljne performanse.

Alpina B3 Touring razvija 468 KS i 700 Nm obrtnog momenta, a koliko su performanse impresivne dovoljno govori činjenica da je ovo jedan od retkih karavana kojim može da se kreće brzinom od 300 km/h.

4. Ford Focus Estate

Najjeftiniji automobil na ovoj listi našao se među 10 najboljih karavana zbog atraktivnog dizajna i praktičnosti. Sa dužinom od 4,7 metara, veći je nego ikada pre.

Kao rezultat, zapremina prtljažnika je porasla sa 375 litara koliko ima hečbek verzija na 608 litara, odnosno čak na 1.653 litara sa oborenim sedištima.

Foto: Promo

Za duga porodična putovanja, dobro je doplatiti za opciono adaptivno oslanjanje koje doprinosi komforu i stabilnosti. Dostupna je i ST verzija, koja u verziji sa benzinskim motorom razvija čak 280 KS.

5. Mercedes E-Class Estate

Ukoliko želite najviši nivo komfora i praktičnosti za vas i vašu porodicu, a imate i dovoljno novca, Mercedes E-Klase u karavanskom izdanju je možda najbolji izbor. Na ovoj listi, jedino ogromna Škoda može da se takmiči sa Mercedesom po kapacitetu prtljažnog prostora.

Foto: Promo

Udobnost u vožnji i kvalitet automobila čine vožnju Mercedesa E-Klase karavan relaksirajućom skoro kao da sedite na suvozačkom sedištu. Oni koji žele zabavu u vožnji kada voze kroz krivine možda će poželeti neki drugi karavan, ali to ne znači da nije dostupna verzija sa ogromnom snagom (E63 S), a tu je i kombinovani pogon na dizel i struju u verziji E300de.

6. Jaguar XF Sportbrake

Jaguar je dosta toga učinio kako bi njihov karavan bio razumna kupovina, jer su početkom 2021. značajno osvežili enterijer, smanjili gamu motora ali i cenu. Varijanta sa pogonom na zadnjim točkvoima i turbo benzincem sada može da se kupi i za manje od 45.000 evra.

Foto: Promo

Verzija D200 za dizelskim agregatom nije mnogo skuplja, a opciono je dostupna i sa pogonom na svim točkovima. Kako piše Autocar, ono po čemu je ovaj model bolji od konkurencije jeste šasija koja je tako podešena da je ovaj karavan učinila upravljivijim od nemačke konkurencije.

7. Volkswagen Arteon Shooting Brake

Shooting Brake je posebna varijanta karavana jer dizajnerski sa svojom padajućom linijom krova predstavlja nešto između kupea i karavana. Volkswagen je prilikom poslednjeg redizajna Arteona u ponudu uvrstio i Shooting Brake verziju, koja je jedan prilično privlačan automobil uzdigla još jednu lestvicu više.

Foto: Promo

Radi se o automobilu koji ima dovoljno prostora za dva reda putnika koji će se osećati vrlo komforno, zajedno sa pregršt prostora za prtljag. Dostupni su benzinski i dizelski agregati sa četiri cilindra raspona snage od 150 do 200 KS, a na vrhu ponude nalazi se Arteon R, sa pogonskim sistemom iz Golfa R koji razvija 320 KS.

8. Audi A6 Avant

Audijevi karavani su uvek bili nešto posebno, pogotovo ukoliko ih pokreće dizelski V6 agregat, a A6 Avant je pravi primer toga. BMW Serije 5 Touring možda jeste nešto sofisticiraniji, ali Audi A6 Avant nudi obilje prostora za putnike i prtljag.

Foto: Promo

Da svaki kupac može da nađe idealan primerak govori i ponuda pogonskih jedinica. Tu su slabiji benzinski i dizel agregati sa 4 cilindra, zatim nešto snažniji motori sa 6 cilindara, dva plug-in hibrida, a za ljubitelje sportske vožnje dostupne su i performantne verzije S6 i RS6.

9. Volvo V90

Samo nekoliko kilometara u Volvou V90 dovoljni su da pokažu gde je švedska kompanija postavila svoje prioritete prilikom dizajniranja ovog automobila.

Putnici se unutar vrlo kvalitetne kabine osećaju komforno i bezbedno, a dostupne su i brojne luksuzne opcije. Izolacija od spoljašnjeg sveta je na izvrsnom nivou, mada vešanje nije najbolje podešeno za manje brzine, pa je zato V90 najbolji na auto-putu.

Foto: Promo

Ovaj model je pre svega namenjen komforu, pa nije vrlo dinamičan u krivinama. Dostupni su četvorocilindarski agregati sa pogonom na benzin i dizel, ali i plug-in hibridna verzija.

10. Peugeot 508 SW

Sa nešto povišenom linijom krova, 508 SW odmah dobija ocenu više od limuzinske verzije zbog više prostora za glave putnika. Ovaj francuski karavan možda nije prostran kao neki rivali, ali ima vrlo preciznu upravljivost i jedan je od najlepših modela u ovom segmentu.

Foto: Promo

Enterijer je vrlo inovativan i kvalitetan, dok su agregati prilično ekonomični, ali ne toliko i performantni. Zato se Peugeot 508 SW nalazi na poslednjem mestu ove liste, ali treba spomenuti postoji i hibridna verzija 508 PSE koja je dosta snažnija, ali i prilično skuplja.

Bonus video: Vozimo Yaris Cross, rešavamo misterije kružnih tokova i udarnih rupa

Pratite nas i na društvenim mrežama: Facebook Twitter Instagram

Komentari

Svi komentari (14)