Šok na auto tržištu: Volkswagen Golf pao najniže

Auto 23. nov. 202112:56
Podeli:
Golf, cene automobila, auto, automobil Volkswagen
Foto: Volkswagen

JATO Dynamics, organizacija koja se bavi istraživanjem automobilskog tržišta, objavila je podatke o prodaji novih automobila za oktobar 2021. Ovaj mesec je doneo novu promenu na vrhu, jer se nakon modela Dacia Sandero i Tesla Model 3 na prvom mestu po prodaji u Evropi sada našao Peugeot 2008. Sa druge strane, neprikosnoveni lider tržišta VW Golf tokom oktobra nije bio ni među 10 najprodavanijih modela.

Tokom oktobra je prodato 18.109 primeraka francuskog krosovera, što je vrlo dobar rezultat, ali tokom ove godine Peugeot 2008 je zabeležio pad prodaje u odnosu na 2020.

Foto: Promo/Peugeot

Naravno, ništa čudno, jer su zbog nestašice mikročipova skoro svi modeli koji se nalaze među 10 najprodavanijih zabeležili slabiju prodaju u odnosu na prošlu godinu, kada je veći deo Evrope bio zatvoren. Kada se pogledaju rezultati prodaje za prošli mesec, sasvim očekivano na drugom i trećem mestu se nalaze Renault Clio i Dacia Sandero, dok je Tesla Model 3, koji je u septembru bio najprodavaniji automobil u Evropi, ispao iz Top 10.

Međutim, najveće iznenađenje je Volkswagen Golf, neprikosnoveni lider tržišta koji tokom oktobra nije bio ni među 10 najprodavanijih modela.

Nemački hečbek je prodat u 11.174 primeraka, što je 59 procenata manje u odnosu na oktobar 2020. Primera radi, bolju prodaju je zabeležio Volkswagen T-Roc koji se našao na devetom mestu sa 12.116 prodatih primeraka.

Ovaj paradoks se može objasniti činjenicom da proizvođači automobila zbog nestašice mikročipova prioritet daju modelima na kojima ostvaruju veći profit. U slučaju VW Grupe zato ne čudi što je, recimo, Porsche zabeležio rast prodaje.

najprodavaniji automobili
Foto: Promo

Iako krosoveri dominiraju tržištem, ipak je direktan rival Golfa, Ford Focus, zabeležio bolju prodaju jer se našao na petom mestu liste najprodavanijih automobila.

Poslednjih par meseci je pokazalo da je evropsko tržište automobila postalo prilično nepredvidivo, što nije čudno jer se prodaju isključivo automobili koji su trenutno dostupni. Vreme će pokazati koja iznenađenja nas očekuju u narednih nekoliko meseci.

Kakva je situacija na srpskom tržištu zbog nestašice mikročipova i koliko se čeka na novo vozilo, pročitajte ovde.

Bonus video: Kolike su kazne za vožnju zaustavnom trakom?

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Komentari

Vaš komentar