Foto: Alessia Pierdomenico /Prokop Harazim / Shutterstock, Volkswagen

Finansijski direktor Volkswagena smatra da će 2023. biti još teža godina za automobilsku industriju, pre svega zbog inflacije i pogoršanih ekonomskih izgleda koji će uticati na pad potražnje za novim automobilima. Ipak, to najverovatnije znači da će i cene biti niže.

Arno Anlitz, glavni finansijski direktor Volkswagen Grupe rekao je da očekuje da će naredna godina biti „još izazovnija“ od 2022. jer inflacija i sve lošiji ekonomski izgledi utiču na potražnju.

Prema njegovim rečima, Volkswagen će morati da unapredi proizvodnju i smanji fiksne troškove jer nemački proizvođač ne može u potpunosti da prenese rastuće troškove sirovina i energije na potrošače.

Foto: Volkswagen

I dok očekuje da će broj prodatih automobila biti veći, Anlitz smatra da će cifra rasta biti jednocifrena. Proizvođači automobila, koji se i ove godine bore sa ozbiljnim nedostatkom čipova, ali i rastućim troškovima energenata, računaju na smanjenje uskih grla u snabdevanju sledeće godine kako bi povećali isporuke čak i kada potražnja slabi.

Volkswagen i dalje ima popunjene knjige narudžbi koje će podržati prodaju do prve polovine sledeće godine. Kako sve više automobila bude u prodaji, biće sve teže preneti povećane troškove na konačnu cenu automobila.

Uz veću ponudu i smanjenu potražnju, očekuje se da će automobili sledeće godine biti dostupniji, kako po pitanju vremena isporuke, tako i po ceni. O tome svedoče i prvi popusti na nove automobile u Nemačkoj nakon skoro 3 godine.

Bonus video: Da li su to Dacia Duster i Suzuki Vitara dobili rivala? Vozimo MG ZS i idemo na zimovanje

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar