Foto: Promo/Mercedes

Kada je 2017. Mercedes predstavio koncept hiperautomobila Project One sa ciljem da se napravi ulični automobil sa motorom iz Formule 1, svi su bili oduševljeni. Međutim, ispostavilo se da put od koncepta do serijske verzije nije tako jednostavan.

Originalni plan je bio da ovaj hiperautomobil bude predstavljen 2019. godine, ali kao što već znamo, Mercedes i dalje nije proizveo nijedan od 275 primeraka. Proizvođač automobila je naveo razne blokade tokom faze razvoja ovog ambicioznog projekta, a među glavnim su stroži zakoni o emisiji štetnih gasova.

Kada su ga pitali kada će serijska verzija konačno biti predstavljena u produkcijskoj formi, izvršni direktor Mercedes-Benza Ola Kallenius se našalio povodom odobrenja projekta.

„Tim u AMG-u i ekipa koja se bavi razvojem pogonskog sistema našeg bolida u Formuli 1 došli su kod nas pre oko četiri godine i rekli da imaju odličnu ideju – ‘hajde da stavimo motor iz Formule 1 u ulični automobil’. Moraću da proverim kada je tačno bio taj sastanak, ali sam prilično siguran da smo bili pijani kada smo rekli da“, izjavio je Kallenius.

Foto: Promo/Mercedes

Očigledno, AMG One se ispostavio kao vrlo težak projekat ali izgleda kao da je Mercedes rešen da posao privede kraju. Navodno, nemački proizvođač bi trebalo da objavi nove vesti o ovom modelu za par nedelja. Bilo da se radi o serijskoj verziji ili o tehničkim specifikacijama, znaćemo uskoro. Iz ove perspektive, poznato je da će proizvodnja modela AMG One početi ove godine.

Foto: Promo/Mercedes

Sa druge strane, direktorka marketinga u Mercedesu, Bettina Fetzer, izjavila je da će kompanija objaviti „vrlo iskren dokumentarac“ o razvoju hiperautomobila AMG One. Ovo bi trebalo da osvetla obraz proizvođača i popravi njihov imidž, iako se isto ne može reći i za bogate buduće vlasnike koji strpljivo čekaju svoju novu „igračku“ vrednu nekoliko miliona evra.

Bonus video: Vozili smo najjeftiniji električni Mercedes – EQA

Pratite nas i na društvenim mrežama: Facebook Twitter Instagram