Foto: Continental

Opet nam se približava 1. novembar i vreme za zamenu guma na svim vozilima na kojima su i dalje montirani letnji ili istrošeni pneumatici. Podsetimo da u Srbiji zimska oprema podrazumeva zimske ili univerzalne gume na sva četiri točka kada je na putu sneg, led ili poledica, a dubina gazećeg sloja na pneumaticima mora biti minimum četiri milimetra.

Sami morate da odlučite koji je adekvatan tip guma za vaše vozilo, da li ćete kupiti zimske ili univerzalne (allseason) gume. Podaci iz regiona pokazuju neverovatan porast potražnje za zimskim gumama, koja je ovog septembra, u poređenju s istim periodom prošle godine, porasla za dobrih 50 odsto, piše N1.

U Sloveniji je došlo do pada interesovanja za zimskim gumama od 7 odsto u odnosu na prošlu godinu, a razlog se krije u povećanoj potražnji za univerzalnim gumama koja je ove godine porasla za 10% u odnosu na prošlu godišnu.

I u Hrvatskoj gume za sva godišnja doba dobijaju na popularnosti, a potražnja za ovim gumama je u septembru porasla za čak 61% u odnosu na isti period prošle godine.

Šta utiče na razliku u potražnji univerzalnih i zimskih guma? 

Prilikom kupovine automobilskih guma jasno se može prepoznati veza između potražnje i vremenskih uslova. Ovi drugi su često bili okidači koji upozore potencijalne kupce na zamenu guma na njihovim vozilima i tako ih dodatno podstaknu na kupovinu.

guma
Šara na zimskoj gumi, Foto: Shutterstock

Upravo u tome se zapravo vidi i razlog povećane potražnje za univerzalnim gumama ove sezone. Zime su nam sve blaže što donekle eliminiše potrebu za „punokrvnim“ zimskim gumama, dok su gume za sve sezone potrošačima daleko povoljnija opcija jer s njima nema troškova montaže niti eventualnih troškova povezanih sa skladištenjem drugog seta guma.

Zimske gume

 

Sa druge strane, univerzalne gume mogu biti deo zimske opreme, ali ukoliko često vozite po dubljem snegu, živite van grada i slično, zimske gume su uvek bolji izbor. Sastav ovih pneumatika omogućava maksimalnu upravljivost i umanjuje rizik proklizavanja, dok dubina šare obezbeđuje dobro prianjanje, ali takođe sprečava zadržavanje veće količine snega unutar gume.

Allseason gume

 

Što se tiče univerzalnih ili all-season guma, one su dobrodošle ako živite u gradovima gde se ulice redovno čiste. Naime, ove gume u najvećem broju slučaja dobro podnose niske temperature.

Takođe, all-season guma može biti dobar izbor vozačima koji godišnje prelaze mali ili ograničeni broj kilometara, a idealne su u regionima sa umerenom klimom, tamo gde nema velikih oscilacija u temperaturi, pa ne čudi što je potražnja za njima u poslednjih nekoliko godina i u našim krajevima sve veća.

Treba uzeti u obzir i to da je tehnologija izrade pneumatika vrlo napredna i da savremene univerzalne gume, po brojnim testovima, pružaju mnogo bolje performanse nego što je nekad bio slučaj.

Svakako nam pravi vrhunac potražnje za gumama adekvatnim sezoni tek sledi u ovom i sledećem mesecu.

Bonus video: Saveti za vožnju u kišnim uslovima

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram