Na šta treba da podsetite decu pre početka škole

Saveti 31. avg. 202109:03
Podeli:
Foto: Shutterstock

Decu treba stalno podsećati na pravila ponašanja u saobraćaju, a pogotovo sada pred početak školske godine. Statistički podaci kažu da najveći broj dece strada tokom septembra. Nezgode se najčešće dešavaju pre i po završetku nastave, a najugroženiji su devetogodišnjaci. Imajte na umu da mališani ne mogu da procene brzinu kretanja vozila, vreme koje je njima potrebno da pređu preko ulice ili slično. Takođe, ako želite da vam deca poštuju propise, morate ih učiti svojim primerom, od onog trenutka kada prohodaju.

Početak školske godine je tu, ali to je i početak brige za roditelje, jer su deca najranjiviji učesnici u saobraćaju. Imajte na umu da su istraživanja pokazala da je kod dece širina vidnog polja za 15 odsto manja nego kod odraslih i zato je od krucijalne važnosti da budu izuzetno oprezna.

Najvažnije od svega da svoju decu uverite da sva pravila ponašanja u saobraćaju postoje sa razlogom. Nemojte gubiti strpljenje, jer jasno je da su dečja pažnja i koncentracija drugačija nego kod odraslih.

Mališani ne mogu baš da procene brzinu kretanja vozila, vreme koje je njima potrebno da pređu preko ulice ili slično. Baš iz tog razloga decu treba svakodnevno pripremati za kretanje u saobraćaju.

Foto: Shutterstock

1.Put od kuće do škole i nazad

Krenite malo ranije od kuće i upoznajte decu sa svim rizičnim mestima na putu do škole. Razgovarajte sa njima o tome zašto postoje ograničenja brzine, čemu služe semafori i određeni saobraćajni znakovi. Jasna i racionalna objašnjenja pomažu da dete shvati važnost pravilnog ponašanja u saobraćaju. Pogledajte pravila na kraju ovog teksta.

2.Osnovno pravilo za decu: „Vidi i budi viđen“

To znači da deca treba da nose uočljivu odeću i da nauče da ostvare kontakt sa vozačima, naročito na putevima koji se ukrštaju. Objasnite im da mobilne telefone ne koriste na putu do škole i zašto to može biti izuzetno opasno.

Foto: Shutterstock

Preporuka je da na putu deca nose svetlu ili fluorescentne odeću tokom dana, a u uslovima kada je vidljivost smanjena, kao i tokom noći preporučuje se nošenje svetloodbojnih obeležja na odeći, rancu ili obući.

3.Saveti za roditelje

Znanje vašeg deteta možete da proverite u razgovoru na temu ponašanja drugih oko nas u saobraćaju. Podsetite ih da samostalno obrate pažnju na svetlo semafora. Takođe, jedan od saveta je da bi video-igre sa automobilskim trkama trebalo zajedno da komentarišete, skrećući pažnju na realne situacije u saobraćaju. Neka vaše dete bude prisutno na edukacijama koje se tiču saobraćaja, a koje se organizuju u okviru ili van škole.

Savet za roditelje je i da kad odluče da je vreme da decu puste da samostalno idu u školu, u prvo vreme ih prate kako bi bili sigurni da se pravilno ponašaju i kako bi mogli da ima kasnije ukažu na eventualne propuste.

Pravila za roditelje, kako pišu pažljivko.rs i halobeba.rs su sledeća: Malo dete uvek držite za ruku kada ste na ulici i vodite računa da vam se ne otrgne. Kada se krećete pored puta sa većim detetom, držite dete čvrsto za ruku i objašnjavajte mu situacije u saobraćaju kada se steknu uslovi da ih dete razume.

Foto: Shutterstock

Učite dete najvažnijim pravilima:

-da je trotoar najsigurnije mesto za kretanje,

-da nikada ne istrčava na ulicu za, drugarom, loptom ili nekom drugom igračkom,

-da prelazi kolovoz isključivo na obeleženom pešačkom prelazu,

-da nikada ne trči preko pešačkog prelaza,

-da noću uvek treba da koristi „zebru“ ili osvetljeni prelaz za prelazak preko kolovoza,

-da bude oprezno i na pešačkom prelazu sa semaforom – da osluškuje i osmatra saobraćaj, sa svih strana, iako je uključeno zeleno svetlo za pešake,

-da usvoji pravilo prelaska preko kolovoza – stani, čekaj, gledaj levo, desno, pa opet levo, oslušni i kreni,

-da ako postoji ostrvo usred puta, treba da tretira svaku polovinu tog prelaza kao poseban prelaz,

-da se ne igra na parkiralištu i na ulici,

-da ne prelazi ulicu između parkiranih vozila,

-da ne koristi slušalice i mobilni telefon u saobraćaju.

Ako je vaše dete đak prvak, odaberite najsigurniji put do škole i uvežbavajte s detetom sigurno kretanje.
Kada dočekujete dete pred školom/vrtićem, nikada to ne činite na suprotnoj strani ulice.

Bonus video: Biciklisti su sve češći učesnici u saobraćaju u Beogradu

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram