3D pešački prelaz
Foto: Shutterstock

Inovativni 3D pešački prelazi koji bi trebalo dodatno da privuku pažnju vozača biće postavljeni u više slovenačkih gradova. Oni stvaraju iluziju trodimenzionalnosti i vozačima izgledaju kao fizičke prepreke pred kojima će automatski usporavati, a cilj akcije je da se poveća bezbednost pešaka u saobraćaju.

Prva dva takva „lebdeća“ pešačka prelaza, odnosno „3D zebre“ dobiće ovih dana Velenje u gradskoj četvrti gde se nalazi više škola, iduće nedelje postavljaju se u Ptuju, a u nedelji mobilnosti, koji se obeležava od 16. do 22 septembra, i u Ljubljani, objavili su slovenački mediji, piše N1.

„Ponosni smo što smo prva opština koja je prihvatila ovo rešenje i siguran da će zbog ovakvih pešačkih prelaza deca biti sigurnija“, kazao je za Slovenačku televiziju gradonačelnik Velenja Peter Dermol.

Ideja o trodimenzionalnim zebrama u Evropi potekla je sa Islanda, gde su se prvi takvi pešački prelazi pojavili 2017. godine, ali nije svuda prihvaćena. U više nemačkih gradova je takvo rešenje odbijeno, jer nije u skladu s propisima.

3D pešački prelaz
Foto: Thorir Ingvarsson / Shutterstock

Nekoliko „lebdećih zebri“ bilo je pre dve godine postavljeno u Sarajevu, ali su gradske vlasti od njih uskoro i odustale, vrativši se klasičnom rešenju prelaza.

Bonus video: Pazi s kim se kačiš u saobraćaju

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Komentari

Svi komentari (0)