Foto: Shutterstock

O vazdušnim jastucima većina ljudi uopšte i ne razmišlja, sve dok im se bukvalno ne unesu u lice. Zato što su skriveni lako je na njih zaboraviti. Međutim, postavlja se pitanje da li je i njima potrebna inspekcija i održavanje kao i za ostale komponente na automobilu. Da li postoji datum kada ističe rok koji je napisan negde u dubini stuba upravljača?

Ako imate noviji automobil, možete biti sigurni da vam nikada neće biti potrebna zamena. U modernim vozilima, vazdušni jastuci nemaju rok i dizajnirani su da traju tokom čitavog životnog veka automobila.

Foto: Haluk Cigsar / Alamy / Alamy / Profimedia

Sa druge strane, ukoliko je vaš automobil nešto stariji, proizvođači savetuju da se zamene vazdušni jastuci. Prema automobilskim ekspertima sa sajta Edmunds.com, ovo se savetuje vlasnicima vozila koja su starija od 30 godina. Dakle, ukoliko je vaš automobil proizveden krajem 1980-ih, ili početkom 1990-ih i ima ovu opciju, sada je krajnje vreme da zamenite vazdušne jastuke.

Proizvođači su počeli sa implementacijom ove tehnologije pre četrdesetak godina, a tada se koristila brtva za smeštaj upaljača vazdušnog jastuka od kombinacije plastike i metala, koja je stvarala više vlage. To može da dovede do korozije električnih iglica u uređaju za paljenje i potencijalnih problema sa radom.

Kako piše Revija HAK, noviji automobili koriste kombinaciju stakla i metala, pa nemaju tu vrstu problema. Kod novih vozila nema rokova, a ukoliko vozite automobil iz prošlog veka, najbolje je proveriti šta o vazdušnim jastucima piše u priručniku koji ste dobili uz vašeg četvorotočkaša.

Bonus video: Treba li kažnjavati vozače koji previše koriste infotejment u vožnji?

Pratite nas i na društvenim mrežama: Facebook Twitter Instagram

Komentari

Svi komentari (0)