Klima-uređaj u vozilu treba da radi i zimi

Saveti 29. sep. 202110:46 > 26. nov. 2021 11:37
Podeli:
automobil, vrelina, klima
Foto: Shutterstock

Ne mislimo da treba dodatno da se rashlađujete i kada je napolju hladno, već da je zarad održavanja klima-uređaja potrebno da ga povremeno uključite i tokom zimskih meseci. Ako ne koristite klimu uopšte tokom više meseci to može imati negativan uticaj na vek trajanja ovog uređaja jer samo redovnim radom zaptivke i kompresor ostaju dobro podmazani.

Tokom zime klima-uređaj najčešće uključujemo kada je potrebno brzo da odmaglimo prozore (max), čime poboljšavamo preglednost, odnosno bezbednost piše N1.

Međutim, klima uređaj treba i čuvati, pa je i zato potrebno uključiti ga kad to nije nužno potrebno za vaš komfor – tokom hladnijih dana i u zimskim mesecima. Redovna upotreba sprečava širenje bakterija u zatvorenom prostoru koje se stvaraju unutar klime.

Inače, dobar savet za sprečavanje razvoja gljivica jeste da bi vozači trebalo neposredno pre kraja vožnje da isključe funkciju hlađenja i ostave ventilator da radi na najjače tako da se isparivač osuši i vlaga koja je zaslužna za razvoj bakterija i gljivica izduva iz sistema.

Bonus video: Avionom proleteo kroz dva tunela

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram