Foto: Shutterstock

Krećete sa parkinga, ali točkovi besomučno proklizavaju i ništa se dešava osim buke. Pročitajte šta može da vam pomogne da lakše izvučete automobil, ali i sebe iz ove neprijatne situacije.

Pod pretpostavkom da na vozilu imate zimske gume, jer sa letnjim teško da ćete pokrenuti automobile po snegu, dajemo glavne savete koji pomažu. Podsećamo da kada je napolju veliki sneg uvek je važno da u opremi imate ašov kako bi lakše otkopali automobil iz snega.

Ako točkovi proklizavaju („šlajfuju“) nemojte da forsirate već ovim redom probajte da se izvučete:

1.Krenite iz drugog stepena prenosa a ne iz prve „brzine“. (Ako imate režime vožnje, izaberite onaj za sneg/klizavu podlogu).

2.Pomaže i ako zaljuljate automobil napred-nazad koristeći kvačilo i gas naizmenično (klackalica).

3.Ako vam ne uspe, onda izađite iz vozila i očistite sneg oko točkova. Ako je i izduvna cev pozadi zatrpana snegom, oslobodite je.

Foto: Shutterstock

4.Ako je pod točkovima led razbijte ga malo nekim tvrdim ili oštrijim predmetom (pazite na gume). To može biti čak i dobra grebalica, ali i šrafciger ili bilo šta slično.

5.Ako ni to ne pomogne, postavite patosnicu tik ispred pogonskih točkova (ili bilo kakvu anti-slip podlogu, pomaže čak i posip za mačke ili bilo šta što će omogućiti bolju trakciju pod točkovima).

Foto: Shutterstock

Da li blago izduvavanje gume može da pomogne da se izvučete iz snega pročitajte ovde.

Takođe, tokom vožnje u zimskim uslovima uvek vodite računa o stanju baterije na vašem telefonu kako biste mogli da pozovete nekoga u pomoć ako zatreba.

Bonus video: Ko mrzi vožnju u „braniku“ i kako se vozi najbrža Dacia svih vremena?

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram