Da li znate da korišćenje telefona u vožnji povećava potrošnju?

Saveti 18. okt. 202109:57 > 26. nov. 2021 11:30
Podeli:
auto, telefon u vožnji, automobil
Foto: Shutterstock

Autori istraživanja na čelu sa fondacijom španske osiguravajuće kuće Mapfre došli su zaključka da poziv mobilnim telefonom smanjuje pažnju za 36% u vožnji, a procenat se povećava na 40% kada je komunikacija stresna. Međutim, upotreba mobilnog telefona utiče i na način vožnje, pa samim tim skače i potrošnja goriva.

Ako vozač čita i odgovara na poruke, primera radi na WhatsAppu, gubitak pažnje iznosi 53%. Mapfre je u saradnji sa Adhara istraživačkom kućom i Institutom održive mobilnosti, pozvao 24 osobe (muškarci i žene, mladi i stari vozač, odmorni i umorni) na simulator i proveo ih kroz tri scenarija (normalan razgovor, stresan razgovor i kucanje poruka).

Kao glavni rezultat, utvrđeno je da svaka upotreba mobilnog telefona udvostručuje verovatnoću da će vozač imati nesreću ili napraviti grešku u vožnji – i to ozbiljne greške poput napuštanja kolovoza, sudara sa drugim vozilom ili sudara sa pešakom. Vozač koji vozi sam u proseku napravi 33,7 grešaka na sat tokom razgovora mobilnim telefonom. Pažnja u slučaju umornih vozača smanjena je za 52,5%, gotovo jednako značajno kao i ona koja odgovara korišćenju WhatsAppa. Ako se obe okolnosti spoje, pospanost plus slanje poruka, pažnja pada za 66,7%.

Kako piše Revija HAK, korišćenje mobilnog telefona utiče i na način vožnje, a studija fondacije Mapfre otkrila je veću potrošnju goriva prilikom upućivanja poziva ili slanja poruka. Povećanje u potrošnji goriva od 9,5%, dešava se zbog neplaniranog ubrzanja, kočenja i pogrešne upotrebe menjača.

Bonus video: Saveti za vožnju po kiši

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram