Rekord: EU prodala preko milion električnih i plug-in vozila

Auto 05. feb. 202113:29
Podeli:
Foto:Promo/VW press

Prodaja električnih i plug-in hibridnih automobila u EU prošle godine gotovo se utrostručila na preko milion vozila, što je činilo više od 10% ukupne prodaje, pokazali su podaci objavljeni juče.

Skok prodaje elektrifikovanih automobila pokazuje da ovi modeli, polako ali sigurno posle niza godina na margini tržišta, postaju mejnstrim. Ne treba zaboraviti da se ovaj „e-bum“ dogodio u trenutku kada je EU, zbog pandemije, beležila pad ukupne prodaje vozila za 24%, na 9,9 miliona jedinica.

Podaci koje je objavilo Evropsko udruženje proizvođača automobila (ACEA), pokazuju da je prodaja potpuno električnih i plug-in hibrida porasla na nešto više od milion vozila i to sa 387.808 prodatih u 2019. godini.

Prodaja klasičnih hibrida popela se za 59%, na 1,1 milion prošle godine, dok je prodaja benzinskih i dizel vozila opala za 37%, odnosno 32%, pokazuju podaci, a prenosi Rojters.

Benzinci su i dalje najprodavaniji, čineći 48% ukupne prodaje u EU. Osim što su morali da ispune stroge uslove u vezi emisije CO2 u EU-u, proizvođači automobila imali su korist i od državnih subvencija za električna vozila kao deo programa oporavka od pandemije, posebno u Francuskoj i Nemačkoj.

Prodaja potpuno električnih vozila je više nego udvostručena na 538.772, u odnosu na 247.854 jedinica godinu dana ranije.

 

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Komentari

Vaš komentar