Prvi detalji o potpuno novom Nissanu Qashqai

Auto 13. nov. 202011:09
Podeli:
Foto: Promo

Jedan od prvih i najprodavanijh srednjih SUV modela na svetu upravo je Nisanov “qashqai”. Sada je u pripremi treća generacija ovog krosovera koja će, prema najavama, doneti mnoge izmene u dizajnu i unapređene tehnologije. Očekivano, prvi put biće u ponudi i elektrifikovane verzije.

Kao pionir u segmentu srednjih krosovera, “qashqai” se prodaje u Evropi od 2007. godine, gde je do danas proizvedeno preko 3 miliona primeraka.

Do trenutka kada ga je 2014. zamenila druga generacija, 17 direktnih konkurenata sledilo je “qashqai” na tržištu sa svojim modelima.

Uprkos dolasku mnogih evropskih konkurenata, prva generacija se prodavala u preko 200.000 jedinica godišnje tokom svog životnog veka.

Saznajte još:

Sada, aktuelni model ima čak 26 direktnih konkurenata, među kojima: “renault kadjar”,“ford kuga“, “hyundai tucson”, “mazda CX-5”, “škoda karoq” i mnogi drugi.

Zato je vrlo važno da nova generacija nastavi sa uspešnim tempom i zato joj je pristupa vrlo ozbiljno.

Novi “qashqai” je baziran i na poptuno novoj platformi CMF-C (Renault-Nissan). Najavaljeno je da će korsititi tehnologije iz viših kategorija automobila, kao i da će proporcije biti zadržane. Što se tiče konstrukcije, karoserija će biti olakšana za čak 60 kg, ali i za 41% čvršća.

Za sada je poznato da će se nuditi sa pogonom napred i 4×4, kao i sa 1.3-litarskim benzinskim motorom sa blagom hibridnom tehnologijom, a pominje se i Nissanov inovativni sistem e-POWER koji sadrži motor na električni pogon.

U konvencionalnim hibridnim sistemima točkove pokreće elektromotor i benzinski motor, međutim, u sistemu e-POWER, benzinski motor nije povezan sa točkovima – on samo puni bateriju.

Novi „qashqai“ biće opremljen sledećom generacijom ProPILOT pomoći u vožnji, a premijera se očekuje na proleće 2021. godine.

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Komentari

Vaš komentar