Prva zvanična fotografija električnog SUV-a iz Tojote

Auto 13. apr. 202110:53 > 10:58
Podeli:
Električni auto Toyota
Foto: Toyota

Prvi od šest modela na struju koje sprema Tojota biće veličine poznatog RAV4. Električni automobil će biti baziran na novoj platformi koju je japanski gigant razvio sa Subaruom.

Prvi električni SUV iz Tojote biće prikazan 19. aprila na sajmu automobila u Šangaju. Još uvek nije poznat naziv modela, a iz japanske kompanije kažu da je skrojen specijalno za evropsko tržište.

Juče su otkrili i prvu “tizer” fotografiju na kojoj se nazire samo prednji deo novog modela. Vidi se plavi Tojota znak koji simbolizuje elektrifikaciju, kao i prilično upadljiv dizajn prednjeg kraja u kombinaciji sa prepoznatljivom maskom.

Električni auto Toyota
Foto: Toyota

Novi SUV na struju biće prvi od šest BEV (battery electric vehicle) koji će koristiti novu modularnu platformu, spremnu za vozila različitih dužina i razmaka između osovina. Takođe, na ovoj osnovi mogu da se razvijaju vozila sa prednjim, zadnjim ili pogonom na sve točkove i baterijama različitih kapaciteta.

Kako je šef razvoja rekao za Autocar, izabrali su da prvi model bude veličine kao RAV4 jer nudi najbolji balans za sva tržišta na kojima će se nuditi.

Toyota RAV4, Foto:Filip Krainčanić/Nova.rs

Takođe, još ranije je potvrđeno da će i drugi modeli biti pravljeni na e-TNGA platformi, poput kompaktnog SUV-a u saradnji sa Suzukijem, zatim krosovera, velikog SUV-a, limuzine i MPV-a.

Svakako da nastavljaju sa proizvodnjom svojih hibrida, plug-in hibrida i modela na vodonik, a plan je da do 2025. prodaju 5,5 miliona elektrifikovanih automobila.

Samo u Evropi Tojota planira da lansira više od 60 novih ili osveženih elektrifikovanih modela u naredne četiri godine.

Novi SUV na struju otvara vrata čitavoj novoj gami, dok Tojota trenutno u ovom segmentu nudi RAV4, Yaris Cross, C-HR, Highlander i Land Cruiser.

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Komentari

Vaš komentar