Toyota predstavila mali ljuti čili: Ovo je novi Aygo

Auto 17. mar 202112:21
Podeli:
Foto:promo

Toyota je danas prikazala Aygo X Prologue, koncpet malog gradskog modela koji je japanska kompanija dizajnirala u Evropi, za Evropljane. Reč je o nasledniku poznatog mališana Aygo, koji je sada postao mini-krosover, jer – to se traži na Starom kontinentu.

Veći deo 21. veka, Toyota je jedan od predvodnika u A segmentu u Evropi, a sada je zadužila evropski dizajnerski studio ED² da pretvori u stvarnost njenu viziju tog segmenta.

Zadatak je bio definisati i zamišljati šta bi A segment mogao biti za evropske kupce, ispunjavajući njihove potrebe i želje. Pritom, trebalo je dokazati da automobili koji se tradicionalno nazivaju „početnim modelima“, svejedno mogu da budu i predvodnici po istaknutom dizajnu.

Iako je novi Aygo pozicioniran ispod Yarisa, sa kojim deli GA-B platformu, ipak donosi nešto veće dimenzije nego pre. Dugačak je 3,7 metara, a nudi 2.430 mm međuosovinskog razmaka.

Foto:promo

Obraćajući se publici osetljivoj na dizajn, novi Aygo unosi još više začina u segment. Kako kažu dizajneri, trudili su se da oblik bude podjednako zabavan, ali i oštar.

“Uz velike 19-inčne točkove, vozač dobija i bolju preglednost zahvaljujući višem položaju sedenja, a veće rastojanje od tla pomaže jer ko zna što nas čeka na putu”.

Hrabra dvobojna verzija daje jedinstveni grafički profil koji privlači pažnju na putu.

Spreda su upadljiva high-tech svetla, koja u kombinaciji sa poklopcem motora imaju zadatak da stvaraju oblik nalik krilu. Velika maska hladnjaka, svetla za maglu i zaštitni paneli, utemeljeni su na šestougaonom obliku.

Pozadi su takođe šestougaona svetla, koja su blagi podsetnik na Aygo DNA. Poklopac prtljažnika je stakleni, a u spoljnom retrovizoru je smeštena „akciona kamera“, savršena za snimanje i deljenje istraživačkih trenutaka.

Kako je ranije najavljeno, Aygo X bi trebalo da se nudi isključivo sa konvencionalnim motorima (SUS). Tehnički podaci još nisu dostupni, ali osnovni Yaris pokreće 1.0-litarski benzinac sa 3 cilindra, pa je verovatno da će se ovaj motor naći i u novom Aygu X.

Foto:promo

Što se tiče boja, a u oživljavanju koncepta „začina“, neki sastojci su se prirodno pojavili. Prva četiri na popisu bili su čili, đumbir, wasabi i crni biber. Najljući od njih je „čili“. U Aygo X prologue-u, boja je postala još malo važnija ubacivanjem male količine plavih metalnih čestica u mešavinu.

Cena još uvek nije poznata, ali će Aygo ostati najmanji model u Tojotinoj ponudi u Evropi, a praviće se u Češkoj.

 

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Komentari

Vaš komentar