Proglašeni najlepši automobili godine

Auto 28. jan. 202210:12
Podeli:
Foto:Renault

Festival Automobile International već 37 godina proglašava najlepše automobile godine, a žiri od 12 članova sastoji se od uticajnih ljudi iz raznih polja – automobili, mediji, arhitektura i nakit. Oni su se sastali u Parizu i objavili pobednike za 2021. godinu.

Dodeljeno je nekoliko nagrada, a novost ove godine jeste to da je najlepši koncept godine birala direktno publika. Od 2. decembra 2021. do 16. januara 2022, automobilski entuzijasti su glasali putem interneta za svoj omiljeni konceptni automobil između 10 kandidata.

Ubedljivu pobedu sa više od 70% glasova odneo je Renault 5 Prototype zahvaljujući svom neo-futurističkom dizajnu inspirisanim retro motivima.

O ovom prototipu smo već pisali, a radi se o konceptu koji za cilj ima da predstavi budući pristupačan električni automobil francuske kompanije. Renault 5 će dobiti serijsku verziju tokom 2024. godine, a poznato je i koliko će ovaj model koštati.

Foto:Renault

Za najlepši automobil godine proglašen je još jedan francuski model, DS4. Kandidati za ovu titulu imaju cenu manju od 60.000 evra, a jedini kriterijum prilikom izbora jeste estetika.

Foto:Astuce Productions/GOICO Victor Jon

Titulu najlepšeg superautomobila godine dobio je Ferrari Daytona SP3, a za ovu nagradu konkurisali su novi modeli na tržištu, bilo da su specijalne edicije ili modeli masovne proizvodnje, a kriterijum je da imaju cenu višu od 60.000 evra.

Foto: Ferrari/Promo

Pored toga, proglašen je i najlepši hiperautomobil godine, a pobedu je odneo još jedan francuski automobil. Radi se o Peugeotu 9X8, koji je prikazao sportski dizajn i izvanredne performanse.

Peugeot, hiperautomobil, LeMans
Foto: Peugeot

Stručnost žirija i naklonost francuskim automobila nećemo komentarisati, ali smo prilično sigurni da je prošle godine bilo i lepših automobila od modela DS4.

Bonus video: Vozimo žutom trakom, ocenjujemo pešake i testiramo BMW M240i

Pratite nas i na društvenim mrežama: Facebook Twitter Instagram

Komentari

Vaš komentar