Foto:Renault

Renault je u svojoj strategiji elektrifikacije najavio sedam novih električnih modela do 2025. godine, a među njima će biti i dva legendarna automobila u modernom izdanju, ali sa dizajnerskim vezama slavne prošlosti. Radi se o modelu Renault 4 koji će dobiti naziv "4ever", ali i Renaultu 5 za koji je najavljeno da će biti za trećinu jeftiniji od modela Zoe.

Na jučerašnjoj konferenciji eWays, na kojoj je francuska kompanija predstavila svoj plan elektrifikacije, izvršni direktor Renault Grupe Luca de Meo govorio je o novoj platformi, drugačijim baterijama, ali i o novim električnim modelima koji će biti predstavljeni do 2025. pa čak i o njihovoj ceni.

Foto: Promo/Renault

Renault 5 za 21. vek biće postavljen na novu platformu za električna vozila B segmenta koja će omogućiti francuskoj kompaniji da proizvodi pristupačne automobile. CMF-BEV platforma će novi Renault 5 učiniti 33% jeftinijim od modela Zoe, što u praksi znači da se očekuje cena od oko 22.000 evra.

Što se modernog Renaulta 5 tiče, već imamo i neke ideje kako bi ovaj električni automobil legendarnog imena mogao da izgleda.

Naime, početkom ove godine objavljene su fotografije koncepta Renault 5 Prototype koji jasno asocira na model koji se proizvodio od 1972. do 1996. godine. Renault 5 će biti jedan od 14 novih modela koje će francuska kompanija predstaviti u naredne 4 godine, a polovina će biti potpuno električni.

Foto:Renault

Nove baterije će biti bazirane na niklu, manganu i kobaltu i značajno će smanjiti trošak po kilovat-času. Očekuje se domet sa jednim punjenjem od oko 400 km po WLTP standardu.

Foto:Renault

„Znam iz iskustva da oživljavanje kultnih proizvoda iz prošlosti može da značajno doprinese rastu brenda. Renault 5 je kultno vozilo koje će u modernom izdanju biti dostupno po ceni koja je mnogima prihvatljiva. Ovo je samo početak za ceo Renault brend“, izjavio je Luca de Meo koji je bio ključni čovek za povratak Fiata 500 u modernom izdanju.

Foto:Renault

Pored Renaulta 5, najavljen je i električni Renault 4 sa nazivom „4ever“, ali pre njih stiže potpuno električni Megane u vidu krosovera čija premijera je zakazana za sledeću godinu, a o kom više možete da saznate ovde.

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare