Foto: Aehra

Proizvođači automobila su pre nekoliko godina počeli da se takmiče čiji automobili će imati najveći ekran, a sada imamo i pobednika. Startap kompanija Aehra iz Milana je nedavno predstavila svoj prvi koncept, a sada su rešili da prikažu i izgled enterijera koji je prilično šokantan.

Na velike ekrane u automobilima smo već navikli, ali ovo je jedan značajan korak dalje. Prednji deo kabine ovog koncepta je skoro u potpunosti digitalan, ali pravo iznenađenje počinje kada se automobil parkira. Tada se ekrani izvlače prema gore i prikazuju u punoj veličini.

SUV koncept kompanije Aehra je sve samo ne običan. Iza modernog dizajna spoljašnjosti kriju se brojna iznenađenja. Prvo su vrata koja se napred i pozadi podižu na različite načine, a onda se otvara pogled u kabinu koja nudi konfiguracije „kućnog bioskopa, sobe za sastanke i foajea“.

Foto: Aehra

U prednju armaturu je integrisano sve, od instrument table i infotejment sistema, pa do digitalnih retrovizora, odnosno njihove projekcije. Veličina podiznog ekrana nije poznata, ali je sasvim sigurno veći i od onog koji ima novi BMW Serije 7 za putniike pozadi.

„Sa potpuno izvučenim ekranom, putnici mogu da se opuste i uživaju u filmu, možda dok se automobil puni iili kada roditelj čeka da pokupi dete iz škole“, izjavio je Filippo Perini, glavni dizajner Aehre.

Foto: Aehra

Pored toga, ekran može da se koristi i za konferencijske pozive. Drugi ekran koji je postavljen centralno služi za pristup svim kontrolama, pa su jedine fizičke komande uz menjač na multifunkcionalnom upravljaču.

Što se komfora tiče, dovoljno je da se ponovi ono što je saopštio proizvođač, a to je da SUV može „udobno da smesti četiri NBA igrača“. To uopšte nije čudno za automobil koji je duži od pet metara i koji ima širinu od oko dva metra. Aehra je objavila kako je pogon snage do 800 kW, domet preko 800 kilometara, dok je maksimalna brzina elektronski ograničena na 265 km/h.

Kako piše Index.hr, Aehra u aprilu sledeće godine planira da predstavi i limuzinu, a prve isporuke serijskih verzija oba modela se očekuju tokom 2025. godine. Početna cena bi trebala da bude između 160 i 180 hiljada dolara.

Bonus video: Vozili smo električni Mercedes EQS koji ima ekran čak i za suvozača