Prestigla VW Golf: Dacia Sandero najprodavaniji auto u Evropi

Auto 27. avg. 202115:11
Podeli:
Foto:Dacia

Vrlo retko se dešava da neki model automobila uspe da svrgne VW Golf sa trona kada je reč o prodaji. To je u februaru uspelo Peugeotu sa modelom 208, da bi u sada, tačnije u julu, nova Dacia Sandero izbila u sam vrh i postala evropski bestseler.

Mali hečbek Dacia Sandero bio je najprodavaniji evropski automobil u julu sa ukupno prodatih 20.446 primeraka, što je prvi put od lansiranja ovog modela 2008. godine. VW Golf je sa 19.425 jedinica pao na drugo mesto, dok je na trećem mestu Toyota Yaris, sa 18.858 prodatih primeraka.

Pogledajte listu od top 10 najprodavanijih modela u Evropi za protekli mesec. Klinknite za uvećanje.

Foto:JatoDynamics

Broj ukupnih registracija pao je za 24 posto, i time je okončan četvoromesečni rast. Prodaja novih automobila pala je na 967.830 prošlog meseca s 1,27 miliona u julu 2020, prema podacima JATO Dynamics.

Registracije su pale na većini evropskih tržišta, jer je pandemija nastavila da utiče na kupce, a globalni nedostatak mikročipova ugrozio je dostupnost mnogih modela. Francusko tržište palo je za 35%, u Velikoj Britaniji i Španiji prodaja je pala za 30 odsto, u Nemačkoj za 25%, i u Italiji 19%.

Dobitnici i gubitnici 

Hyundai i Suzuki bili su među markama koje su povećale prodaju, pri čemu Hyundai beležei rast od 5,5 posto, a Suzuki za 4,7%.

Sve ostale velike marke zabeležile su pad prodaje, Renault je pao za 54%, Ford za 46%, Nissan za 37%, Peugeot za 34%, a Citroen za 31%. VW, najprodavaniji evropski brend, zabeležio je pad od 19 odsto.

Uz pomoć popularnosti Sandera, pad Dacie od 16 posto bio je manji od ukupnog tržišta.

Treća generacija Sandera, predstavljena prošle godine, svakako povećava prodaju, a povoljni hečbek najprodavaniji je automobil u Evropi među fizičkim licima. Zasluge za to idu tome što Dacia nudi novog Sandera po gotovo istoj ceni kao i prošlu generaciju“, kaže analitičar JATO-a, Felipe Munoz.

Nedavno se rumuski bestseler našao i u vrhu liste najpouzdanijih automobila, a kako su prošli ostali pogledajte ovde – lista najboljih i najgorih automobila.

Bonus video: U Srbiji napravljen unikatni Mini iz gejmerskih snova

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Komentari

Vaš komentar