Foto: Filip Krainčanić/Nova.rs

Globalno zagrevanje, skupo gorivo, rast troškova proizvodnje vozila zbog inflacije… Ni sve te pošasti zajedno nisu dovoljno jake da dizel motor pošalju u istoriju.

Evropskim putevima od 2035. godine automobili na dizel pogon uopšte ne bi trebalo da voze. Znamo da je nedavno i zvanično Evropska komisija zabranila proizvodnju i prodaju automobila na fosilna goriva nakon te godine. Ipak, nije teško zaključiti da ćemo dizelaše na evropskim putevima viđati još decenijama.

Proizvodnja i prodaja novih automobila s benzinskim i dizel motorima u EU neće biti dozvoljena posle 2035. godine, ali nova, Euro 7 regulativa, o kojoj smo nedavno pisali na našem portalu, sugeriše da će se dizel automobili po evropskim putevima voziti barem do 2050, a verovatno i duže.

Foto: Shutterstock

“Ona vozila koja se 2035. zateknu na putevima će i dalje ostati u upotrebi, još neko vreme. Ako uzmete životni vek današnjih vozila – danas se razlikuje prvi, drugi i treći ciklus, pa zatim uvoz polovnih i starost voznog parka, sve to kaže da će dizelaši potrajati”, istakao je Zoran Lulić, profesor na hrvatskom Mašinskom fakultetu, a prenosi dnevnik.hr

Prema proceni EK, novi Euro 7 standard povećaće proizvodni trošak prosečnog dizel automobila za oko 90 evra, što ne bi trebalo znatno da utiče na njihovu pristupačnost. Ukoliko se regulativa oko dizelaša i dodatno pooštri, autoindustrija i za to, već sad, ima rešenje.

Analitičari tu ističu hibride, koji pomažu u smanjenju emisija CO2, a da popularnost takvih vozila raste pokazuje i statistika. Zvanični podaci za Srbiju kažu da je do novembra 2022. subvencionisana kupovina 625 ekoloških vozila, što je veliki pomak, uzimajući u obzir da je za celu prošlu godinu subvencionisano 446 vozila. Sa druge strane, prema podacima o prodaji polovnih vozila u Srbiji jasno je da i dalje najviše tražimo dizelaše, tačnije čak 65% kupaca polovnjaka bira verzije sa dizel motorom.

Ali, vratimo se „zabrani“ dizelaša – iako ih u EU neće biti u obliku u kom sve to zvuči, već se se i dalje automobili sa ovim pogonom voziti, moguće je da će se vlasnici dizelaša u budućnosti susretati s problemima. U nekim evropskim gradovima, poput Londona, već danas ulazak takvih vozila u užu gradsku zonu se zabranjuje ili skupo naplaćuje.

Moguće je da takva regulativa jednog dana bude uvedena i u zemlje našeg regiona koje su članice EU. Više i detaljnije o našoj analizi da li će zabrana benzinaca i dizelaša uopšte uspeti, pročitajte ovde.

Bonus video: Vozili smo novi Peugeot 308 karavan sa dizel motorom

Komentari

Svi komentari (0)