Predstavljena prva Kia Sportage sa plug-in hibridnim pogonom

Auto 13. sep. 202116:18
Podeli:
Foto: Promo/Kia

Nova generacija SUV modela korejske kompanije predstavljena je i na evropskom tržištu, i to po prvi put u plug-in hibridnoj varijanti.

PHEV varijantu pokreću 1,6-litarski T-GDI motor, elektromotor sa trajnim magnetom snage od 66,9 kW i litijum-jonski polimerni baterijski sklop kapaciteta od 13,8 kWh. Kombinacija pogonskih sklopova ukupno nudi 265 KS, pri čemu je 180 KS od motora sa unutrašnjim sagorevanjem.

Novost su i Kijin najnoviji vrlo efikasni hibridni starter generator (HSG) i hibridna upravljačka jedinica (HPCU). HSG pomaže kod poboljšanja efikasnosti i smanjenja buke i vibracija, delimično zahvaljujući visokotehnološkom trajnom magnetu.

HPCU ostvaruje unapređene mogućnosti, bolju efikasnost i snižavanje ukupne buke, uprkos tome što je zapremina manja u odnosu na pređašnji sistem.

Foto: Promo/Kia

Ugradnja baterijskog sklopa kod modela Sportage PHEV pažljivo je urađena kako bi se sprečilo zadiranje u putnički i prtljažni prostor. Zbog toga je baterija postavljena na sredinu između dve osovine ispod karoserije SUV-a, što omogućava uravnoteženu raspodelu mase i donosi kabinu koja je praktična, udobna i svestrana.

Foto: Promo/Kia

Najsavremeniji baterijski sklop ima visokotehnološku jedinicu za upravljanje baterijama koja neprestano prati stanje baterije, uključujući i faktore kao što su struja, napon, izolacija i dijagnoza greške. Paket ima i naprednu jedinicu za kontrolu ćelija koja meri i prati napon i temperaturu ćelije.

Foto: Promo/Kia

Sportage PHEV puni se snagom od 7,2 kW, što mu daje veliku gustoću snage od 1,53 kW/ℓ i efikasnost od 95 %. Kako saznajemo, početak proizvodnje u Evropi zakazan je za kraj godine, dok se prvi modeli na našem tržištu mogu očekivati tokom proleća 2022.

Bonus video: Bizarni festival uništavanja automobila

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Komentari

Vaš komentar