Predstavljena nova Kia Sportage: U Srbiju stiže 2022.

Auto 08. jun. 202112:17
Podeli:
Foto:KIA

Kia je za početak objavila tek nekoliko fotografija uz kratko saopštenje, dok se više informacija očekuje uskoro. Kako možemo videti, peta generacija SUV modela korejske kompanije dizajnerski je potpuno različita od prethodnika, linije su oštrije, a naglašeni bokovi automobila pokazuju mišićav stav. Unutrašnjost je modernija, sa dva displeja koji čine jednu celinu uz kvalitetnije materijale i veću praktičnost.

Kada se uporedi sa prethodnom generacijom, novi Sportage nema puno toga zajedničkog po pitanju dizajna. Može se čak reći da više liči na električni model EV6 koji je pionir novog dizajnerskog jezika korejske kompanije. Prednji deo automobila ima veću i drugačije dizajniranu masku hladnjaka od četvrte generacije Sportage-a uz novi logo kompanije i dnevna svetla u obliku bumeranga.

Izgled zadnjeg dela automobila je u skladu sa modernim automobilskim trendovima. Tu su svetlosne grupe koje se šire i na bok automobila, i koje su, kao i kod prethodnika, spojene LED svetlosnom trakom. Na vratima prtljažnika dominira novi Kia logo, a dizajneri su se poigrali i sa izgledom zadnjeg branika i linijama koje asociraju na difuzor i cevi izduvnog sistema.

Foto:KIA

Unutrašnjost je orijentisana ka vozaču, uz zakrivljeni ekran multimedijalnog sistema koji je osetljiv na dodir. Ispred samog vozača nalazi se digitalna instrument tabla, dok se u kokpitu mogu primetiti nešto kvalitetniji materijali, ali i rotacioni sistem kontrole automatskog menjača koji je zamenio klasičnu ručicu.

Foto:KIA

Kia u kratkom saopštenju navodi da će novi Sportage uspostaviti nove standarde u segmentu po pitanju naprednog dizajna enterijera, modernih tehnologija i efikasnih pogonskih jedinica. Iako se u saopštenju ne navodi ništa konkretno o pogonu ovog modela, očekuje se veliki raspon ponude, od konvencionalnih motora do blagih i plug-in hibrida.

Foto:KIA

Tokom septembra, očekuje se premijera pete generacije za evropsko tržište, koja neće doneti previše dizajnerskih razlika u odnosu na automobil koji vidimo sada. Kako saznajemo, početak proizvodnje u Evropi zakazan je za kraj godine, dok se prvi modeli na našem tržištu mogu očekivati tokom proleća 2022.

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Komentari

Vaš komentar