Kia odlučila da Evropljanima ponudi drugačiji Sportage

Auto 02. sep. 202112:06
Podeli:
Kia-Sportage
Foto: Promo/KIA

Kia je juče predstavila novu, petu generaciju SUV modela Sportage za evropsko tržište. Iako izgleda gotovo identično kao nedavno predstavljeni globalni model, "evropski" Sportage je 133 mm kraći (ukupno 4.515 mm), a Korejci navode i da je potpuno podređen željama i ukusima kupaca na Starom kontinentu - od dizajna eksterijera, preko digitalizovane kabine, do pogonskih sklopova koji uključuju dizelaše, hibridne i plug-in hibridne varijante.

Pročitajte još:

Kao što možete videti na prvim zvaničnim fotografijama, evropski Sportage spolja izgleda prilično drugačije nego do sada. Sigurno će ovakav hazarderski pristup dizajnera izazvati podeljena mišljenja, ali u moru ‘novih’, a u stvari samo kozmetički umivenih automobila, Sportage definitivno predstavlja pravo osveženje.

Napred dominira odvažna rešetka hladnjaka između prednjih svetala, gde su i dva dnevna LED svetla u obliku bumeranga koje donose specifičan potpis.

Kia-Sportage
Foto: Promo/KIA

Ostatak karoserije je smireniji, doduše sa sportski zategnutim linijama i čistim naborima, kao i naglašenim zadnjim nosačima izvedenim s hromiranom lajsnom i krovnim spojlerom, piše Auto Klub.

Kia-Sportage
Foto: Promo/KIA

Iako ne tako očigledno kao eksterijer, radikalno drugačija od prethodnika je i kabina – prostranija i luksuznija nego pre. Kokpitom dominiraju dva ogromna, 12.3-inčna digitalna ekrana povezana u celinu, a najveća novost je rotacioni prekidač za promenu brzina.

Kia-Sportage
Foto: Promo/KIA

Osnovni kapacitet prtljažnika raspolaže sa 591 litrom zapremine, a spuštanjem zadnjih sedišta može da se poveća na 1.780 litara.

Kia-Sportage
Foto: Promo/KIA

Uz poznati četvorocilinadrski dizel-motor sa 115 i 136 KS, Sportage će biti dostupan i u plug-in hibridnoj i hibridnoj verziji koje kombinuju 1.6-litarski T-GDI s elektromotorom, pa je ukupna snaga 230, odnosno 265 KS. Kupcima će na raspolaganju biti 6-stepni ručni i 7-stepeni menjač sa dvostrukim kvačilom.

Kia-Sportage
Foto: Promo/KIA

Zvanična premijera održaće se sledeće nedelje na salonu automobila u Minhenu, u Srbiji se očekuje 2022. godine.

Kako izgleda Kia Sportage za tržišta van Evrope pogledajte ovde.

Bonus video: Upoznajte najmoderniji katamaran na svetu

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Komentari

Vaš komentar