Prebrzo? Samovozeći automobili u Evropi već krajem godine

Auto 29. apr. 202117:00
Podeli:
Foto:shutterstock_By Zapp2Photo

Autonomna vozila pojaviće se na britanskim putevima već krajem ove godine, objavili su juče u britanskom Ministarstvu saobraćaja. Ovo je ogroman korak ka bezbednom korišćenju samovozećih automobila.

Takva vozila, koja mogu da prepoznaju okolinu u kojoj se nalaze i da se kreću kroz nju, uz vrlo malo ili bez ljudskog upravljanja, biće dozvoljena za korišćenje na sporijim putevima i postizaće brzinu do 59 kilometara na sat, saopštili su u Velikoj Britaniji, a prenosi zimo.dnevnik.hr.

Ministarstvo ističe da bi ta tehnologija mogla da poveća bezbednost u saobraćaju jer će biti manje ljudskih grešaka na koje otpada 85% nesreća.

Tehnologija za autonomnu vožnju u automobilima, autobusima i vozilima za dostavu mogla bi da smanji i saobraćajne gužve jer će signalizacija i vozila uživo da komuniciraju, čime će kretanje saobraćaja biti brže, pa će se smanjiti i emisije štetnih gasova, tvrdi Ministarstvo.

Foto:shutterstock_By metamorworks

„Ovo je ogroman korak za bezbedno korišćenje autonomnih vozila u Velikoj Britaniji koji bi buduća putovanja trebalo da učini zelenijim, lakšim i pouzdanijim“, rekla je ministarka Rachel Maclean, a prenosi agencija dpa.

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Komentari

Vaš komentar