Foto:promo

Porsche je 2018. stekao udeo u hrvatskoj kompaniji Rimac Automobili od 10 odsto, da bi 2019. nakon dodatne investicije povećao na 15,5%, a sa poslednjom investicijom udeo iznosi 24 odsto.

Porsche je povećao svoj udeo u Rimac Automobilima na ukupno 24% ulaganjem od 70 miliona evra, saopštili su iz hrvatske kompanije koja se bavi prozvodnjom električkih hiper-automobila, razvojem baterija i brojnih drugih savremenih sistema i komponenti za vozila na struju. Kako prenosi zimo.dnevnik.hr, nemački Porsche je sad najveći suvlasnik, uz Rimca.

„Porsche je stalno podupirao našu kompaniju od 2018. godine i uvek je bila privilegija imati jedan od najvećih brendova sportskih automobila, kao deo Rimac Automobila. Ponosni smo na zajednički rad na novim uzbudljivim i električnim proizvodima i na činjenicu da je Porscheovo poverenje u Rimac rezultiralo sa nekoliko investicija, čime je nemački brend postao važan deoničar firme, istakao je Mate Rimac, osnivač Rimac Automobila.

Podsetimo, uz Porsche, poslednjih godina u Rimac Automobile uložili su i sa njima sarađivali i drugi automobilski giganti kao što su Hyundai, Kia, Aston Martin, Koenigsegg, Automobili Pininfarina itd.

Važno nam je da ostanemo u potpunosti nezavisni, istakao je Rimac. Naši projekti i naši deoničari su i uvek će biti, u potpunosti odvojeni, a partnerstvo sa Porscheom pomoći će kompaniji da se razvije i raste, što će na kraju biti u interesu svih naših kupaca.

Da su Rimac Automobili ključni za Porsche potvrdili su i iz same kompanije.

„Mate Rimac i njegov tim su važni partneri, pogotovo kada se radi o podršci za razvoj komponenti. Rimac je na putu da postane glavni dobavljač za Porsche i druge proizvođače u ovom visokotehnološkom segmentu“, rekao je Lutz Meschke, član Izvršnog odbora za finansije i IT u Porscheu.

Dodao je kako je Porsche već naručio od Rimca razvoj veoma inovativnih serija komponenti.

„Mate Rimac nas nadahnjuje svojim inovativnim idejama. Isto tako, on profitira od našeg znanja o produkciji i metodologiji razvoja. Naše ulaganje u fabriku se pokazalo ispravnim, a vrednost Rimca se povećala nekoliko puta od naše prve investicije. Osim toga, firma se razvija tehnološki. Širimo našu saradnju korak po korak i takođe profitiramo od Rimčeve snage u inovaciji“, dodao je Meschke.

 

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram