polovni automobili
Foto: Shutterstock

Građani prilikom kupoprodaje od fizičkog lica više ne dolaze u Poresku upravu kako bi pribavili rešenje o visini poreza, već porez mogu da obračunaju i plate elektronski, na portalu Plati. Nakon overe potpisa na ugovoru kod javnih beležnika, kupac može otići pravo na šalter MUP-a kako bi podneo zahtev za novu saobraćajnu dozvolu.

Na portalu Plati od 31. marta ove godine dostupna je nova elektronska usluga – građani koji kupuju polovni motocikl, automobil, kamion ili neko drugo motorno vozilo, od sada sami obračunavaju i plaćaju porez na prenos apsolutnih prava.

Kako funkcioniše

Ako ste kupac nekog vozila od drugog fizičkog lica, nakon unosa ličnih podataka i podataka sa saobraćajne dozvole, dobićete iznos poreza koji možete odmah da platite na portalu putem kartice, ili možete generisati uplatnicu za plaćanje e-bankingom, odnosno skeniranjem QR koda ili odštampati uplatnicu i obavezu izmiriti na šalteru pošte ili banke.

Nova usluga omogućena je odredbama Zakona o porezima na imovinu, koje su u primeni od 31. marta 2022. i kojima je ukinut jedan korak u postupku kupoprodaje.

Nema odlaska u Poresko

Građani prilikom kupoprodaje od fizičkog lica više ne dolaze u Poresku upravu kako bi pribavili rešenje o visini poreza već porez mogu da obračunaju i plate elektronski, na portalu Plati. Nakon overe potpisa na ugovoru kod javnih beležnika, kupac može otići pravo na šalter MUP-a, kako bi podneo zahtev za novu saobraćajnu dozvolu.

Za plaćanje poreza nije potrebno registrovati se na Portalu eUprava, već je dovoljno samo uneti podatke kao što su JMBG, adresa i tri podatka sa saobraćajne dozvole. Ipak, oni građani koji još nisu počeli da koriste elektronske usluge i portal Plati, popunjene uplatnice svakako mogu da dobiju na šalterima MUP-a, Poreske uprave i Pošte.

Elektronska usluga plaćanja poreza na prenos apsolutnih prava dostupna je samo kod kupoprodaje između dva fizička lica, koja nisu obveznici PDV, osim za prenose prava na vozilima za koja se može ostvariti poresko oslobođenje (ambulantno vozilo, putničko vozilo za obuku kandidata za vozače sa ugrađenim duplim nožnim komandama, putničko vozilo registrovano za taksi delatnost i putničko vozilo za „rent a car“).

Poreska uprava će i ubuduće porez na prenos apsolutnih prava na polovnim motornim vozilima između pravnih lica, odnosno između pravnog i fizičkog lica, kao i porez na nasleđe i poklon utvrđivati rešenjem, navode iz ove uprave. Takođe, oslobađanje poreza na prenos za auto-škole, taksi prevoznike, „rent a car“ vozila i vozila hitne pomoći, utvrđivaće Poreska uprava rešenjem na isti način kao i do sada.

Od ovog meseca počela su da se primenjuju i nova pravila pri oporezivanju polovnjaka, a više o tome pročitajte ovde.

Bonus video: Zašto tokom leta ne smemo da vozimo na zimskim gumama

Pratite nas i na društvenim mrežama: Facebook Twitter Instagram

Komentari

Svi komentari (0)