Foto: Promo

Nakon spajanja dve velike grupacije, FCA i PSA u Stellantis, ono što do kraja ove godine možemo da očekujemo je i 39 modela automobila na električni pogon. Nova grupacija želi da utrostruči prodaju vozila na struju.

Pročitajte još:

Početkom ove godine objavljeno je da se grupacije Fiat-Chrysler automobili (FCA) i Peugeot-Citroen-Opel (PSA) spajaju u kompaniju pod nazivom Stellantis. Novoosnovana kompanija pod “jednim krovom” okupila je čak 14 brendova, među kojima su Abarth, Alfa Romeo, Chrysler, Dodge, Fiat, Fiat Professional, Jeep, Lancia, Ram i Maserati, Peugeot, Citroen, DS i Opel.

Foto:Communication FCA / REUTERS

Na čelu ove kompanije nalaze se dva izvršna direktora Džon Elkan i Karlos Tavares, koji imaju jednu viziju, a to je da u budućnosti u glavnom fokusu budu električni automobili, a manje hibridna vozila, prenosi Energetski portal.

Foto:EPA-EFE/ALESSANDRO DI MARCO

Kako je ranije najavio Tavarez, kompanija će svakako nastaviti da ulaže u napredak hibridne tehnologije, ali više sredstva biće usmereno u razvoj električnih automobila. Tako će u ponudi, do kraja ove godine, imati 39 modela vozila na električni pogon.

Prema podacima koje su preneli svetski mediji, proizvođači koji su sada okupljeni u kompaniji Stellantis, tokom 2020. godine prodali su 139.000 električnih vozila. Njihov cilj je da u ovoj godini prodaju više od 400.000 automobila, a kako im je od početka 2021. prodaja skočila za 13,6 odsto, možda i ostvare zacrtani cilj.

Opel
Combo-e, Foto: Opel/Promo

Sve više zemalja najavljuje da će u bliskoj budućnosti zabraniti automobile sa motorima sa unutrašnjim sagorevanjem. Automobilska industrija mora da prati ove odluke, te zato mnogi veliki proizvođači automobila idu ka tome da u svojoj ponudi imaju isključivo vozila na električni i hibridni pogon.

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare