Foto: Shutterstock

Vrlo niske temperature mogu oštetiti mnoge stvari, a neke od njih mogu čak i uzrokovati ozbiljnu štetu kada se zalede. Tokom zime treba posebno obratiti pažnju na to šta ostavljate u automobilu.

Među ovih 10 stvari nalaze se neke koje i možemo očekivati na ovoj listi, ali i neke za koje bi retko ko pomislio da će im hladnoća nauditi.

Generalno, u automobilu treba ostavljati što manje stvari, bilo da je zima ili leto, a ne treba posebno pominjati da novac, dokumente, kreditne kartice i torbice treba uvek nositi sa sobom, pa makar i ako iz kola izlazite na samo par minuta.

Ovde ćemo se osvrnuti na neke stvari koje u kontaktu sa niskim temperaturama mogu da se pokvare, ali i da naprave ozbiljnu štetu automobilu, pa treba obratiti posebnu pažnju tokom zime.

Mobilni telefon

Ukoliko ste nekada pročitali uputstvo koje ste dobili od proizvođača prilikom kupovine mobilnog telefona, onda znate da temperature ispod nule mogu negativno da utiču na rad i korišćenje ovog uređaja. Razlog se krije u litijum-jonskim baterijama koje značajno gube na funkcionalnosti u vrlo hladnim uslovima.

Foto: Shutterstock

Aerosolne limenke

Ukoliko držite dezodorans u pretincu, ili neki uljani sprej u prtljažniku, tokom hladnih dana nemojte zaboraviti da ih iznesete iz automobila na neko toplije mesto. Izlaganje niskoj temperaturi može uzrokovati ozbiljne probleme, jer boce pod pritiskom mogu da puknu ili eksplodiraju.

Foto: Shutterstock/anythings

Pića

Ukoliko su duže vreme izložena temperaturama ispod nule, sva pića, bilo da je to sok, voda ili pivo, zalediće se i mogu da naprave ozbiljan nered. Posebnu pažnju treba obratiti na pića u staklenim flašama.

Foto: Shutterstock

Naočare

Ekstremne temperature, bilo da se radi o vrućini ili hladnoći, mogu da utiču na okvire stakala naočara. U slučaju izuzetno niskih temperatura, u zavisnosti od materijala, okviri stakala mogu pući, što će vam doneti nepotreban trošak.

Foto: Shutterstock

Jaja

Mnoga hrana je dostupna u marketima kao zaleđena jer se na taj način bolje održava njihova svežina, ali ne i jaja. Ukoliko jaja izložite niskim temperaturama, ona će se zalediti u ljusci i zatim pući. Ukoliko se ovo desi u automobilu, može nastati ozbiljan nered, a ovakva jaja vam više neće biti korisna.

Foto: Shutterstock

Konzervisana hrana

Kao i piće, hrana u konzervi se pri niskoj temperaturi može zalediti i na taj način proširiti. U pojedinim slučajevima, desiće se da pukne i konzerva, a ovo može dovesti i do kvarenja hrane. Ukoliko je konzerva neoštećena, hranu nakon odmrzavanja možete koristiti.

Foto: Shutterstock

Muzički instrumenti

Ukoliko se instrument koristi tokom zime, hladan vazduh će dovesti do njegovog neusklađenog rada, pa ni zvuk neće biti kao pri sobnoj temperaturi. Međutim, veći problem može da nastane kod drvenih instrumenata koji mogu da popucaju ukoliko su duži period izloženi niskoj temperaturi.

Foto: Shutterstock

Insulin

Generalno, većinu lekova ne treba držati na vrlo niskoj temperaturi, a insulin može na ovaj način da izgubi svoju funkciju. Najbolja opcija je držati lekove u torbici koju nosite sa sobom kada izađete iz automobila.

Foto: Shutterstock

Ključevi

Mnogi vozači tokom zime prvo upale motor, uključe grejanje, pa zatim čiste vozilo od snega i leda. Na ovaj način automobil postaje laka meta za krađu, čak i onda kada se najmanje nadate, recimo ispred kuće.

Foto: Shutterstock

Elektronika

Kao što je slučaj sa mobilnim telefonima, svim drugim aparatima koji koriste litijum-jonske baterije ne prijaju ekstremno niske temperature. Kako piše Auto Klub, pored smanjenog trajanja baterije, može doći i do oštećenja na samom procesoru, pa se potrudite da vaš laptop ili tablet uvek budu na sobnoj temperaturi.

Foto: Shutterstock

Prema trenutnoj vremenskoj prognozi, očekuju nas ledeni dani, pa sve stvari sa spiska ponesite sa sobom kada izlazite iz automobila. Pored toga, obratite pažnju i na to koliko goriva imate u rezervoaru. Kako biste sprečili smrzavanje creva za gorivo, neka vam rezervoar uvek bude makar polovično pun.

Bonus video: Koji si pešak, tajna žute trake i brzi BMW

Pratite nas i na društvenim mrežama: Facebook Twitter Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare