Foto: Promo

Škoda će 1. septembra predstaviti svoj prvi potpuno električni model, koji će označiti početak nove ere za češki brend. To, između ostalog znači i uvođenje novog dizajnerskog jezika za sve buduće modele. Novi “enyaq iV” biće dinamičnog izgleda i proporcija, sa puno prostora u futurističkoj kabini. Šef dizajn tima Škode, Karl Neuhold, otkrio je još detalja u vezi nadolazećeg modela.

“Enyaq iV” je prva “škoda” bazirana na Folksvagenovoj modularnoj platformi za električna vozila (MEB). Proporcije novog model biće drugačije u odnosu sve Škodine dosadašnje krosovere, jer će “enyaq iV” imati kraće prepuste napred i pozadi, kao i izduženu liniju krova. To će doprineti da izgled bude dinamičniji, a enterijer još prostraniji. Sa druge strane, veliki točkovi i veliko rastojanje od tla i te kako će mu davati pravu SUV formu.

Foto: Promo

Prema rečima glavnog dizajnera, ono po čemu će se “enyaq iV” najviše isticati je prednji deo, pogotovo prednja maska koja će na svim budućim modelima na struju biti najupadljiviji element. Postavljena više ka napred i uspravno, dobiće još moćniji stav koji će samo dodatno upotpuniti LED matrix svetla.

Foto: Promo

Pročitajte još:

Kada je reč o razlikama vozila sa MEB platforme i onih sa konvencionalnim motorima, Karl Neuhold kaže da su one najprimetnije u dimenzijama. Odnosno u visini vozila, prednjim i zadnjim prepustima. Kako bi sačuvali prostor, baterije su montirane u pod, pa je vozilo zbog toga nešto više. Ipak, duže međuosovinsko rastojanje popravlja simetriju.

Takođe, komponente koje se koriste za vozila na struju ne zauzimaju toliko prostora, pa je moguće skratiti prednji i zadnji deo.  Uz to, karoserija “enyaq iV” je izdužena i vozilo je prilično aerodinamično – rezultat od 0,27 cw je odličan kada je reč o SUV modelima ove veličine. To će samo poboljšati efikasnost modela na struju.

Foto: Promo

Na pitanje po čemu će “enyaq iV” biti prava “škoda”, Neuhold ističe prostranost kabine, modularnost i još inovativnije praktične opcije. Biće idealna kao vozilo za porodice, za ljude koji vode aktivan život, ali i za sve koji često idu na duža putovanja.

Foto: Promo

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram